Proces je poprilično jednostavan. Poželjno je da imate divlji kvasac, ali i obični može sasvim dobro da posluži.
Od sastojaka (za prvi recept) vam treba: 750g listova koprive, 4 litra vode, 450g smeđeg šećera, sok od dva limuna i kvasac.
Prvo se naoružajte za branje kopriva. Trebaće vam veća hrpa, ali pazite da ih berete na čistim i sigurnim područjima, bez štetnih uticaja. (Ne zaboravite rukavice).
Pogledajte i Zbog čega je crno pivo dobro za vaše zdravlje
Koprive operite, možete ih nakratko potopiti u destilovanom sirćetu, da biste se rešili nečistoća i eventualnih bubica. (Takođe, vrlo je važno da sve posude, kašike, levke i druge kuhinjske “pomoćnike”, koje budete koristili sterilizujete).
Stavite dve šerpe sa vodom na šporet. U jednoj potopite koprive na 30-tak sekundi dok ne izgube svoje “bodljice”. Iz te šerpe premeštajte ih u drugu u kojoj ćete kuvati neku vrstu čaja od koprive. Kada ste sve koprive premestili izblanširane u drugu šerpu ostavite ih da krčkaju 20-tak minuta.
Pogledajte i Dame, potvrđeno je: Pivo ublažava pms
Tako pripremljen čaj od koprive procedite u drugu posudu. Dodajte smeđi šećer i limunov sok.
Ostavite da se smesa ohladi, a poželjno je da stoji tako i nekoliko dana. Nakon toga presipate je u staklene boce. (Imajte na umu da treba ostaviti bar četvrtinu boce praznu, zbog vrenja). Dodajte kvasac i stavite čep na bocu. Ostavite je na toplom mestu. Računajte da će vaše pivo da vri i peni. Nakon 7 do 10 dana prespite ga u manje boce. Ostavite na toplom još tri dana. Nakon toga je spremno za piće, a ima ukus neobičnog piva.
Pogledajte i 8 blagodeti piva
Za drugi recept za pivo od kopriva vam treba: 1 kg listova koprive, 5 litara vode, 450 g šećera, sok dva limuna, 50 g vinske kiseline i dve kesice pivskog kvasca.
Koprive, takođe skuvate (15-tak minuta), mešajući povremeno. Procedite tečnost kroz gazu u plastičnu kanticu. Umešajte šećer dok se ne otopi i ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi. Nakon toga dodajte limun, vinsku kiselinu i kvasac (stavite ga da nadođe pre toga u malo tople vode i šećera). Sve pokrijte i ostavite 3 dana.
Prespite u sterilisane flaše, ali pazite da ne mućkate puno talog koji se nakupio na dnu. Stavite im čepove, ali ih povremeno otpuštajte. Fermentacija će biti nastavljena, a pivo će biti spremno za piće za otprilike 7 dana. Proveravajte i da li se stvara previše pene. Poželjno je da ostavite pivo i više od 7 dana. Ne treba da vas brine talog na dnu flaša. I to je to.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: Lifepress magazin
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem