Kucanje čašama je neizostavan ritual u mnogim zemljama, a pre kucanja se obično izgovaraju reči kojima se gostima želi dobrodošlica i dobro zdravlje. Međutim, sam čin nazdravljanja ima drugačiji smisao, ali i oblike širom sveta.
Pođite sa nama na zanimljivo putovanje uz zdravice žirom sveta.
Japan
Tradicionalno, u Japanu je zdravica rezervisana za domaćina, a od gostiju se ne očekuje da uzvrate. Domaćin to obično praktikuje na početku i na kraju obroka. Prvo se nazdravlja pićem najstarijoj osobi za stolom uz reči "kampai". Kada su alkoholna pića u pitanju, u Japanu je običaj da vas drugi usluže, a ne sami da sipate. Vaša obaveza kao dobrog gosta je da vodite računa da osoba koja sedi do vas uvek ima piće u čaši.
Rusija
Bez obzira koliko hrana izgleda primamljivo, a vi ste gladni, nemojte počinjati večeru pre zdravice jer se to u Rusiji smatra nepristojnim. Međutim, zdravica se može održati čak i kada se ne služi alkoholno piće, ali nemojte zaboraviti se kucnete čašama sa osobama pored vas na kraju zdravice. Za razliku od Japana, u Rusiji uglavnom gost nazdravlja nudeći piće domaćinu.
Grčka
Domaćin uvek drži prvu zdravicu, dok se od počasnog gosta očekuje da uzvrati kasnije u toku večeri i pokaže zahvalnost.
Francuska
Francuzi vole vino i sir, pa i ne čudi da kada se podiže čaša za vreme obroka ne izražavajući želju za dobrim veseljem već zdravljem. Takođe, obavezno je da u toku nazdravljanja osobe održavaju kontakt očima i da se nazdravi svima u prostoriji uz kucanje čašama, ali bez prekrštavanja ruku. Smatra se da vas, ukoliko preskočite nekoga i ne nazdravite sa svima, očekuje sedam godina nesreće u ljubavnom životu.
Nemačka
U Nemačkoj postoje dve posebne zdravice u zavisnosti od toga da li se pije vino ili pivo. Takođe, vodite računa da se kucnete sa svima oko vas održavajući kontakt očima.
Kina
U Kini, tradiciija nalaže da prvu zdravicu izgovara domaćin uz reči "Gan bei", što znači dno čaše gore ili "Kai pai", što znači ispraznite čaše. Kada se prvui put u toku obroka kucnete čašama to radite sa delom čaša odmah ispod ruba, kasnije u toku večeri je dovoljno da dnom čaše blago kucnite u sto.
Tajland
Na Tajlandu je zdravica više usmerena ka jednoj osobi nego na sve prisutne. Ukoliko ste gost, računajte na to da će vam svi nazdraviti i poželeti dobrodošlicu. Kada podižete čašu, držite je u desnoj ruci, a levu stavite ispod čaše.
Štanglice od čokolade i kikirikija
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima