Ovo su pet kulinarskih recepata u kojima su glavni sastojci gljive koje, osim što pozitivno utiču na zdravlje ljudi, predstavljaju i pravi užitak za nepce.
Posna čorba od krompira i crnih truba
Sastojci:
20 g sušenih crnih truba
400 g krompira
1 veća glavica crnog luka
1 čen belog luka
3 manje šargarepe
celer, peršun
100 ml soka od paradajza
po želji: so, biber, kari, kurkuma, sušeno povrće
brašno i slatka mlevena crvena paprika
ulje
svež list peršuna (za dekoraciju)
Pročitajte i: Rižoto s paradajzom
Priprema:
Na dve kašike ulja propržiti sitno iseckan crni i beli luk i dinstati dok ne omekša, potom dodati iseckanu šargarepu, peršun i celer i nastaviti sa dinstanjem još petnaestak minuta.
Dodati sušene crne trube i sipati malo vode.
Kada gljive omekšaju, dodati krompir iseckan na kockice i doliti vodu.
Kada je sve već skuvano, razmutiti brašno i slatku mlevenu crvenu papriku u malo hladne vode dok se ne razbiju sve grudvice, pa umešati u čorbu, a potom dodati i sok od paradajza.
Začiniti po ukusu i dekorisati svežim listom peršuna.
Rižoto sa smrčkom
Sastojci:
50 g sušenog smrčka
200 g pirinča
1 veća glavica crnog luka
1 čen belog luka
po želji: so, biber, kari, kurkuma, sušeno povrće
ulje
svež list peršuna (za dekoraciju)
Priprema:
Sat vremena pre pripremanja rižota, potopiti sušeni smrčak u vodu da omekša.
Pirinač skuvati (oko 20 minuta kuvanja).
Dok se pirinač kuva, na dve kašike ulja propržiti smrčak dok ne ispari voda, dodati sitno iseckan crni i beli luk i dinstati dok ne omekša, potom dodati začine i proceđen pirinač, te nastaviti sa dinstanjem još nekoliko minuta.
Smesu potom sipati u pleh, pokriti aluminijumskom folijom i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, približno pola sata.
Izvaditi pleh iz rerne, skinuti aluminijumsku foliju, i vratiti još pet minuta da se zapeče.
Po želji dekorisati svežim listom peršuna.
Pohovane sunčanice u paradajz sosu
Gljiva "sunčanica" smatra se veoma cenjenim sastojkom u kulinarstvu zbog prijatnog ukusa i arome. U ishrani se upotrebljava samo šešir.
Sastojci:
20 g sušene sunčanice (Macrolepiota procera)
kukuruzno brašno
ulje
so
masline
list svežeg peršuna
Za sos:
150 ml soka od paradajza
1 manja glavica crnog luka
1 čen belog luka
origano
sušeno povrće
so, kurkuma, kari, biber
ulje
Pogledajte i: Kremasti kukuruz šećerac iz rerne
Priprema:
Umutiti kukuruzno brašno i vodu, dodati so po želji.
Sunčanice umakati u gore navedenu smesu i peći na ulju dok ne porumene.
Za to vreme na dve kašike ulja propržiti sitno iseckan crni i beli luk i dinstati dok ne omekša, dodati začine i paradajz sok.
Kuvati sos 10-15 minuta, dok se ne zgusne. Pohovane sunčanice preliti sosom, poslužiti sa malo maslina i dekorisati listom svežeg peršuna.
Punjene žute paprike
Sastojci:
6 paprika
200 g šitake gljiva
200 g kuvanog integralnog pirinča
200 g pečene bundeve
1 praziluk
2 čena belog luka
bosiljak ili peršun
so, biber
Priprema:
Očistiti papriku od semena, šitake iseći na komadiće, praziluk i bundevu na kockice.
Dinstati praziluk i beli luk, dodati šitake,skuvani pirinač, iseckanu bundevu i začine.
Pripremljenom smesom napuniti paprike i peći u rerni pola sata na 200 stepeni.
Gulaš od „zeca“ (gljiva Grifola Frondosa)
Kao i šitake gljiva, Grifola Frondosa se spominje u tradicionalnoj istočnjačkoj medicini. Ona pospešuje regulaciju krvnog pritiska, pozitivno utiče na imuni sistem čoveka, a sve se češće govori i o njenoj ulozi u borbi protiv raka.
Sastojci:
300 g zec gljive
2 tikvice
2 glavice crnog luka
3 čena belog luka
2 šargarepe
500 ml soka od paradajza
1 supena kašika slatke mlevene crvene paprike
pola kafene kašike đumbira u prahu
2 kašike maslinovog ulja
Priprema:
Crni luk iseći na rebarca, beli luk i tikvice iseći na kockice, šargarepu na kolutove, a gljive iscepkati na trakice.
Crni luk, beli luk i gljive dinstati na malo vode.
Dodati tikvice i šargarepu i sipati paradajz sok. Kuvati 15 minuta, začiniti i sipati ulje na kraju.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem