Ukusan džem od kajsija je kralj doručka, odličan dodatak letnjim poslasticama, a možete da ga poslužite i kao prilog mesu. Napravite slasan džem prateći ova tri jednostavna koraka.
Sastojci:
1,5 kg svežih kajsija
1 kg šećera
200 ml soka od jabuke
1 veći limun
komadić maslaca
Pogledajte i Kako da napravite džem od šljiva bez šećera (VIDEO)
Priprema:
KORAK 1
Operite kajsije i očistite ih od koštica. Isecite kajsije na komade, stavite ih u veliki lonac i dodajte sok od jabuke. Kuvajte dok smesa ne provri, smanjite temperaturu, pa prokuvajte još desetak minuta dok kajsije ne omekšaju.
KORAK 2
Smesi dodajte šećer i sok od jednog limuna, pa promešajte i pustite da se krčka na umerenoj temperaturi još dvadesetak minuta.
KORAK 3
Pomerite lonac s vatre i skinite eventualne nečistoće s vrha lonca. Vrućem džemu dodajte komadić maslaca, dobro promešajte celu smesu i pustite da se ohladi desetak minuta. Tako pripremljen džem sipajte u tople sterilizovane tegle, poklopite ih i čuvajte na tamnom i hladnom mestu.
SAVET:
Niste sigurni da je džem gotov? Drvenom varjačom prebacite malu količinu vrućeg džema na hladan tanjir (tanjir stavite u frižider da biste ga ohladili). Pričekajte minut. Ako tanjir možete da okrenete iznad svoje glave bez curenja, znači da je džem gotov. U suprotnom nastavite da kuvate voćnu smesu.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: Zadovoljna.hr
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem