Ukusan džem od kajsija je kralj doručka, odličan dodatak letnjim poslasticama, a možete da ga poslužite i kao prilog mesu. Napravite slasan džem prateći ova tri jednostavna koraka.

Sastojci:

1,5 kg svežih kajsija

1 kg šećera

200 ml soka od jabuke

1 veći limun

komadić maslaca

Pogledajte i Kako da napravite džem od šljiva bez šećera (VIDEO)

Priprema:

KORAK 1

Operite kajsije i očistite ih od koštica. Isecite kajsije na komade, stavite ih u veliki lonac i dodajte sok od jabuke. Kuvajte dok smesa ne provri, smanjite temperaturu, pa prokuvajte još desetak minuta dok kajsije ne omekšaju.

KORAK 2

Smesi dodajte šećer i sok od jednog limuna, pa promešajte i pustite da se krčka na umerenoj temperaturi još dvadesetak minuta.

KORAK 3

Pomerite lonac s vatre i skinite eventualne nečistoće s vrha lonca. Vrućem džemu dodajte komadić maslaca, dobro promešajte celu smesu i pustite da se ohladi desetak minuta. Tako pripremljen džem sipajte u tople sterilizovane tegle, poklopite ih i čuvajte na tamnom i hladnom mestu.

SAVET:

Niste sigurni da je džem gotov? Drvenom varjačom prebacite malu količinu vrućeg džema na hladan tanjir (tanjir stavite u frižider da biste ga ohladili). Pričekajte minut. Ako tanjir možete da okrenete iznad svoje glave bez curenja, znači da je džem gotov. U suprotnom nastavite da kuvate voćnu smesu.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: Zadovoljna.hr