Ovaj internacionalno popularan sos nije samo ukusan dodatak jelima nego je i vrlo zdrav – uništava štetni holesterol i podstiče normalan rad srca.

Za pripremu kečapa kod kuće ne postoji samo jedan recept jer osim paradajza možete da upotrebite i drugo povrće, čak i voće, kao i razne začine...

Recept 1

Sastojci:

4kg paradajza

2,5 dl jabukovog sirćeta

 4 lovorova lista

6 zrnaca crnog bibera

senf

500 g crnog luka

500 g šećera

150 g soli

200 ml ulja

200 ml sirćeta

Priprema:

U šerpu stavite 4 lovorova lista, po 6 zrnaca crnog bibera i senfa, kašičicu kima pa sve prelijte sa 2,5 dl jabukovog sirćeta. Zagrejte i sklonite sa šporeta pre nego što zakipi. Ocedite u đevđiru.

Isecite na četvrtine 4 kg paradajza pa kuvajte bez vode na laganoj vatri dok se ne odvoji kožica. Kašikom ocedite kroz sito.

Kuvajte 500 g luka u malo vode dok ne omekša i usitnite ga mikserom. Kuvajte luk na laganoj vatri i dodajte 500 g šećera, 150 g soli, 200 ml ulja i 200 ml sirćeta. Povremeno promešajte.

Dodajte paradajz sos u sirće i kuvajte oko 30 minuta dok se ne zgusne. Napunite staklene tegle. 

Ukoliko volite ljutu varijantu, pri kuvanju dodajte seckanu feferonu i vino koje doprinosi profinjenosti ukusa 

Pogledajte i 6 recepata za jela sa paradajzom

Recept 2

Sastojci:

6 kg paradajza jabučara

1 kg mesnatih crvenih paprika

6 srednjih glavica crnog luka

5 čenova belog luka

2 veze peršuna

100 g šećera

3 kašike soli

kesica cimeta

nekoliko mlevenih zrna karanfilića

1 dl sirćeta

Priprema:

1. Paradajz operite isecite na četvrtine. Paprike operite, očistite od semenki i isecite na nekoliko delova. Crni luk isecite na četvrtine.

2. Očistite beli luk, peršun operite i sve zajedno kuvajte desetak minuta. Procedite i ispasirajte.

3. Vraćajte povrće nekoliko puta u pasirku kako biste iskoristili što više. Posle pasiranja možete sve i da izblendirate.

4. Masi dodajte šećer, so, cimet i karanfilić, i kuvajte na srednjoj vatri.

5. Na početku kuvanja stvar se pena i masa se diže, pa morate da mešate kako ne bi iskipelo, ali posle desetak minuta možete slobodno da ostavite paradajz da se kuva i samo ga s vremena na vreme promešajte.

6. Kuvajte otklopljeno oko sat vremena. Gotovo je kad masa bude redukovana otprilike na polovinu zapremine nego na početku.

7. Pred kraj dodajte sirće i kuvajte još desetak minuta uz neprestano mešanje (zato što počinje da prska).

8. Vreo kečap sipajte u vruće staklene flaše, zatim flaše uvijte u ćebe i ostavite do sutradan da se ohladi. 

Savet: Ako želite nekoliko varijanti kečapa, tokom kuvanja a pre pasiranja, podelite ga na nekoliko delova, pa u jedan deo stavite pasiranu ljutu papričicu da dobijete ljuti kečap, u drugi, na primer, origano ili bosiljak... ili šta već volite.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa