Da li i vi nakon uživanja u ukusu banane jednostavno bacite koru u kantu za smeće?Ljudi u mnogim zemljama to ne rade jer i ovaj deo voća koriste u ishrani i iskorišćavaju sve blagodeti koje kora pruža.

Dok je unutrašnjost mekana i slatka, kora banane je tvrđa i gorka pa i nije baš ukusna. Ipak, nju možete dodati smutijima ili kuvati, peći i pržiti najmanje 10 minuta. Zagrevanjem se kora omekšava pa se lakše žvaće i vari. Takođe, što je banan zrelija, kora je tanja i mekša. To je zbog toga što se prirodni biljni hormon etilen ispušta dok banana zri. Etilen reaguje sa šećerom i vlaknima u kori i menja njihovu strukturu, pa tako kora postaje vremenom mekša.

Hranljive vrednosti kore banane

Kora banane sadrži vitamine B6 i B12, kao i magnezijum i kalijum. Pored toga, kora je bogata i vlaknima i proteinima. 

Pogledajte i 14 korisnih namena kore od banane

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa