1. Patlidžanima odstranite peteljke i isecite uzdužno na komade debljine oko 1 cm. Posolite i ostavite oko pola sata.

Sastojci:

Osnova

6 patlidžana srednje veličine

maslinovo ulje (za prženje patlidžana)

Za sos sa mesom

750 g mlevene junetine ili jagnjetine

2 glavice crvenog luka, srednje veličine (sitno iseckane na kockice)

2 čena belog luka (usitnjena)

400 g paradajza (iseckanog)

2 kašike pirea od paradajza

kašičica šećera

šolja crvenog vina

morska so i biber

lovorov list

prstohvat cimeta

1/4 šolje maslinovog ulja

Za bešamel sos

875 ml mleka

100 g putera

100 g brašna

prstohvat muskatnog oraščića

2 žumanceta

100 g parmezana + za posipanje musake

2. Isperite patlidžan i iscedite višak vode, pa ih utapkajte paprinim ubrusom. Propržite patlidžan na ulju dok ne porumeni. Isprženo povrće stavite na papirni ubrus kako bi se iscedio višak ulja.

Sos sa mesom

3. Zagrejte veći tiganj na srednjoj temperaturi i dodajte maslinovo ulja, a zatim i iseckan crni luk i pržite dok ne omekša i porumeni. Nakon toga dodajte beli luk, pire od paradajza i mleveno meso. Sve promešajte, pa zatim dodajte i crveno vino. Kada vino ispari dodajte pire od paradajza, šećer, cimet, lovorov list i so i biber po ukusu. Kada počne da vri, smanjite temepraturu i ostavite da se krčka oko pola sata, dok skoro sva tečnost ne ispari.

Bešamel sos

4.  U velikom tiganju otopite puter na srendjoj temperaturi. Dodajte  brašno i konstantno mešajte da se smesa zgusne. Zatim dodajte toplo mleko postepeno u neprekidnom mlazu. Mešajte konstantno da se ne bi stvorile grudvice. Kada se zgusne, sklonite sa ringle  idodajte žumanca, so, biber, muskatni oraščić i parmezan. Brzo mešajte kako se jaja ne bi pretvorila u omlet.

Slaganje musake

5. Vatrostalnu posudu ili pleh (veličine oko 20x30 cm) namažite puterom, pa po dnu poređajte patlidžan. Preko stavite smesu sa mesom, zatim još jedan red patlidžana i preko bešamel sos. Poravnajte sos kašikom. Po želji možte posuti musaku parmezanom. Musaku pecite u rerni zagrejanoj na 180-200 C oko sat vremena, dok ne porumeni. Sačekajte da se musaka ohladi, pa je poslužite uz svežu salatu.