Čizkejk je omiljeni desert širom sveta, a pogtovo je pogodan leti, jer je lagan i osvežavajuć. Svi veruju da ova poslastica potiče iz Amerike, ali istorijske činjenice govore da se kolač od sira prvi put pojavio pre 4000 godina, još u antičkoj Grkčoj. Prvobitni recept se jeste razlikovao od današnjeg, a tek u 18. veku torta od sira počela je da liči na čizkejk koji se danas pravi u Americi. Svaka zemlja ima svoj recept za čuveni kolač, pa tako isprobajte i ruski recpet za jednostavan i lagan čizkejk sa nektarinama i plazmom. 

Sastojci:

  • 800 g svežeg sira 
  • 1 konzerva kondenzovanog mleka
  • 300 g mlevene plazme 
  • 130 g putera 
  • 2 nektarine ili breskve
  • 100 ml vode 
  • 15 g želatina 

Priprema:

Mleveni keks pomešajte sa istopljenim puterom i dobro utisnite u kalup prečnika 21 cm, koji ste obložili pek papirom. Stavite u frižider da se stegne. Želatin pomešajte sa vodom i ostavite da nabubri. Pomešajte sir i kondenzovano mleko i sjedinite. Želatin otopite 10 sekundi, promešajte i tako uradite 3-5 puta. Dodajte u smesu sa sirom i dobro promešajte. Sipajte preko keksa, pa poređajte nektarine koje ste isekli na tanke kriške. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE