Markiza je jedna od najpopularnijih srpski torti, a pravi se se od piškota i čokoladnog fila. Nema domaćice koja ne zna da je spremi, a mi vam donosimo recept za lažnu markizu, tj. predivan voćni kolač koji se pravi na sličan način. Sve što vam je potrebno za ovaj voćni kolač je malo keksa, mirisnog fila od vanile i višnje. Ukrasite ga po želji, a naš predlog su slatka pavlaka, nutela i voće.
- Sastojci:
- 350 g piškota
- 250 ml mleka
- Za fil:
- 4 jajeta
- 1 l mleka
- 100 g šećera
- 1 kašika ekstakta vanile
- 45 g brašna
- 190 g višanja
- 170 ml slatke pavlake
- 50 g nutele
Priprema:
Raširite providnu foliju po radnom elementu, pa ređajte piškote umočene u mleko (jednu ispod druge). Penasto umutite jaja sa šećerom, pa dodajte vanilu, skrob i brašno. Lepo sjedinite žicom. Sipajte 200 ml mleka i promešajte tako da nema grudvica. Preostalo mleko (800 ml) sipajte u šerpu i kada se ugreje dodajte fil sa jajima. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Sipajte u neku posudu i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da se ohladi nekih sat vremena. Kratko umutite fil, pa premažite preko piškota. Poređajte višnje (150 g) koje ste odmrzli i ocedili, pa urolajte. Ispod stavite još jednu foliju i poređajte još jedan red piškota umočenih u mleko i premažite filom. Poređajte višnje. Opet urolajte (tako da dobijete oblik markize kada uspravite). Stavite u frižider sat i po vremena. Ukrasite umućenom slatkom pavlakom, nutelom i višnjama.
Napomena: Ako vam ova priprema deluje komplikovano, možete piškote da poređajte uspravno u kalup, pa da sipate pola količine fila, zatim višnje, opet fil i na kraju višnje.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus