Ekleri su poznati francuski desert koji se pravi od kuvanog testa, a najčešće se puni čokoladnim filom. Mi vam donosimo recept i za odlične letnje eklere koji se pune neodoljivim kremom od pistaća i džemom od malina. Savršena kombincaija sastojaka čini ovaj kolač još boljim od originala i ne postoji osoba koja će im odoleti. Ako ipak više volite originalne eklere, onda pročitajte i kako da ih napravite. Uživajte! 

  • Sastojci:
  • Za krem do pistaća: 
  • 100 g neslanih pistaća 
  • 1 kašika šećera u prahu
  • 1/4 kašičice soli
  • 160 ml mleka
  • Za fil: 
  • 3 žumanceta 
  • 100 g šećera
  • 30 g brašna
  • 2 kašike kukuruznog skroba
  • 1/4 kašičice soli
  • 320 ml mleka
  • 1/2 kašičice ekstrakta vanile
  • 1 kašičica ekstrakta badema
  • Za džem od malina:
  • 250 g malina 
  • 70 g šećera 
  • 2 kašičice kukuruznog skroba 
  • Za testo: 
  • 125 g brašna 
  • 100 ml mleka 
  • 100 ml vode 
  • 2 kašičice šećera 
  • 1/2 kašičice soli
  • 80 g neslanog putera
  • 4 jajeta
  • Za dekoraciju: 
  • 90 g bele čokolade 
  • maline 
  • pistaći 

Priprema: 

Za krem od pistaća: Dobro izblendirajte pistaće, pa ih stavite u tiganj. Dodajte šećer i so i propržite dok ne dobijete pastu. Postepeno sipajte mleko i kuvajte dok se svi sastojci lepo ne sjedine. 

Za fil: Umutite jaja sa šećerom i prstohvatom soli. Dodajte skrob i brašno, pa sjedinite. Zatim sipajte krem od pistaća i promešajte. U šerpu sipajte mleko (320 ml) i kada se zagreje dodajte fil sa pistaćima i jajima, pa kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Sklonite sa šporeta, pa dodajte badem i vanilu i promešajte. Sipajte u neku posudu i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da se potpuno ohladi. 

Za džem od maline: U šerpu sipajte maline i šećer, pa kuvajte dok ne krene da ključa. Zatim smanjite temepraturu i kuvajte još nekih 8 minuta. Povremeno promešajte. 

Za kuvano testo: U šerpi istopite puter, pa dodajte mleko, vodu, šećer i so. Promešajte, pa kada krene da vri sklonite sa šporeta i dodajte prosejano brašno. Brzo mešajte dok se ne formira testo. Vratite na šporet i smanjite temeperaturu, pa kuvajte još minuta. Prebacite testo u neku posudu i ostavite da se malo ohladi. Postepeno dodajte jaja i mutite. Sipajte testo u špric za kolače ili kesu za zamrzivač. Sipajte testo na pleh obložen pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-35 minuta. Probušite čačkalicom na par mesta i ostavite da se ohladi. 

Punjenje eklera: Sipajte u jedan špric za kolače fil od pistaća, a u drugi fil od džema. Napunite svaki ekler prvo filom od pistaća, a onda i džemom od malina. 

Dekoracija eklera: Svaki ukrasite istopljenom belom čokoladom, seckanim pistaćima i malinama. 

Izvor: Stvar ukusa