Ekleri su poznati francuski desert koji se pravi od kuvanog testa, a najčešće se puni čokoladnim filom. Mi vam donosimo recept i za odlične letnje eklere koji se pune neodoljivim kremom od pistaća i džemom od malina. Savršena kombincaija sastojaka čini ovaj kolač još boljim od originala i ne postoji osoba koja će im odoleti. Ako ipak više volite originalne eklere, onda pročitajte i kako da ih napravite. Uživajte!
- Sastojci:
- Za krem do pistaća:
- 100 g neslanih pistaća
- 1 kašika šećera u prahu
- 1/4 kašičice soli
- 160 ml mleka
- Za fil:
- 3 žumanceta
- 100 g šećera
- 30 g brašna
- 2 kašike kukuruznog skroba
- 1/4 kašičice soli
- 320 ml mleka
- 1/2 kašičice ekstrakta vanile
- 1 kašičica ekstrakta badema
- Za džem od malina:
- 250 g malina
- 70 g šećera
- 2 kašičice kukuruznog skroba
- Za testo:
- 125 g brašna
- 100 ml mleka
- 100 ml vode
- 2 kašičice šećera
- 1/2 kašičice soli
- 80 g neslanog putera
- 4 jajeta
- Za dekoraciju:
- 90 g bele čokolade
- maline
- pistaći
Priprema:
Za krem od pistaća: Dobro izblendirajte pistaće, pa ih stavite u tiganj. Dodajte šećer i so i propržite dok ne dobijete pastu. Postepeno sipajte mleko i kuvajte dok se svi sastojci lepo ne sjedine.
Za fil: Umutite jaja sa šećerom i prstohvatom soli. Dodajte skrob i brašno, pa sjedinite. Zatim sipajte krem od pistaća i promešajte. U šerpu sipajte mleko (320 ml) i kada se zagreje dodajte fil sa pistaćima i jajima, pa kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Sklonite sa šporeta, pa dodajte badem i vanilu i promešajte. Sipajte u neku posudu i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da se potpuno ohladi.
Za džem od maline: U šerpu sipajte maline i šećer, pa kuvajte dok ne krene da ključa. Zatim smanjite temepraturu i kuvajte još nekih 8 minuta. Povremeno promešajte.
Za kuvano testo: U šerpi istopite puter, pa dodajte mleko, vodu, šećer i so. Promešajte, pa kada krene da vri sklonite sa šporeta i dodajte prosejano brašno. Brzo mešajte dok se ne formira testo. Vratite na šporet i smanjite temeperaturu, pa kuvajte još minuta. Prebacite testo u neku posudu i ostavite da se malo ohladi. Postepeno dodajte jaja i mutite. Sipajte testo u špric za kolače ili kesu za zamrzivač. Sipajte testo na pleh obložen pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-35 minuta. Probušite čačkalicom na par mesta i ostavite da se ohladi.
Punjenje eklera: Sipajte u jedan špric za kolače fil od pistaća, a u drugi fil od džema. Napunite svaki ekler prvo filom od pistaća, a onda i džemom od malina.
Dekoracija eklera: Svaki ukrasite istopljenom belom čokoladom, seckanim pistaćima i malinama.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem