Žito torta je starinska poslastica bez koje nije moglo da se zamisli nijedno slavlje. Svaka domaćica je znala recept, a u poslednje vreme ovu čuvenu tortu zamenile su poslastice koje se ne peku. Ako nikada niste pravili ili jeli žito tortu, predlažemo da je odmah isprobate, jer ne samo da nije komplikovana za pripremu, nego je i ukus fantastičan.
- Sastojci:
- Za kore:
- 12 belanca
- 9 kašika šećera
- 7,5 kašika brašna
- 9 kašika mlevenih oraha
- Za fil:
- 12 žumanaca
- 15 kašika šećera
- 5 kašika brašna
- 500 ml mleka
- 250 g putera
- 300 g mlevenih oraha
- prstohvat muskatnog oraščića
- 300 ml slatke pavlake
Priprema:
Umutite belanca (4 komada), pa dodajte šećer (3 kašike) i umutite u čvrst šne. Zatim dodajte brašno (2,5 kašike) i mlevene orahe (3 kašike). Lagano umešajte i sipajte na pleh obložen pek papirom. Poravnajte i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. Od iste količine sastojaka i na isti način napravite još 2 kore.
Penasto umutite žumanca sa šećerom, pa dodajte brašno i 200 ml mleka. Dobro sjedinite da ne ostanu grudvice. Preostalo mleko sipajte u šerpu (300 ml) i kada se zagreje dodajte žumanca. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Sklonite sa šporeta i sipajte u posudu, dodajte lešnike i promešajte, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi. Zatim dodajte umućeni puter sobne temeprature i sjedinite mikserom. Dodajte i muskatni oraščić i promešajte.
Prvu koru premažite filom, pa stavite drugu koru i opet premažite filom. Na kraju stavite i treću koru, pa onda celu tortu premažite filom. Ostavite da se ohladi u frižideru. Umutite slatku pavlaku, pa premažite ohlađenu tortu i služite.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem