Sremuš je poznat i kao divlji luk ili medveđi luk. Ime je dobio po tome što tu biljku medvedi jedu posle zimskog sna.

Slavan je po svojim lekovitim svojstvima: snižava krvni pritisak, bogat je vitaminom C, sprečava nakupljanje holesterola u krvi, stimuliše rad srca, pomaže kod normalizacije metabolizma, itd.

Jestivi su svi delovi biljke, ali neiskusnim beračima ne preporučuje se da ga beru sami jer bi ga mogli zameniti za otrovne biljke mrazovac, đurđicu i čemeriku koje su mu jako slične.

Uglavnom se ova samonikla jestiva biljka koristi u supama i salatama, ali od sremuša možete napraviti i slasne palačinke, pa čak i aromatizovanu so.

Ukusne “medine” palačinke

Sastojci:

- 200 grama sremuša (medveđeg luka)

- 2 jaja

- 2 decilitra vode

- 200 grama brašna

- so

- krem sir ili punjenje po želji

Priprema: 

1. U blenderu ili pomoću štapnog mikesera usitnite sremuš s vodom, minut-dva dok ne dobijete potpuno zelenu tečnu masu.

2. U činiji umutite jaja s brašnom i dolijte zelenu smesu (testo bi trebalo da izgleda malo gušće nego za klasične palačinke), a zatim posolite.

3. Ispecite palačinke i punite ih krem sirom u koji ste umešali par listova naseckanog sremuša ili slanim punjenjem po želji.

Ukus palačinki nije sličan belom luku kakav je inače ukus sremuša, dosta su blaže.

“Medina” so

Sastojci:

- 150 grama sremuša (medveđeg luka)

- 600 grama soli

Priprema: 

1. Štapnim mikserom umešajte 150 grama soli sa sitno naseckanim lukom dok ne dobijete gustu kremastu smesu.

2. Dodajte ostatak soli i mešajte villjuškom dok sva sol ne dobije zelenu boju.

3. Ostavite da se so posuši dan ili dva i napunite teglice.

Savet: Medinu so koristite kao dodatak jelima ili umesto luka. Može se koristiti i u kozmetičke svrhe kao piling za telo za poboljšanje tonusa kože.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: Zadovoljna