Slane pletenice uz čašu jogurta nas podsećaju na užine u školskom dvorištu i na bezbrižno detinjstvo. Sada isprobajte i slatku verzijupopularnog peciva, koja je odlična za doručak uz šolju čaja ili mleka. Priprema je jednostavna, samo ispratite postupak u nastavku.
- Sastojci:
- 500 g brašna
- 250 ml mlakog mleka
- 2 žumanceta
- 60 g putera, omekšanog
- 150 g šećera
- 1 kašika svežeg kvasca
- 2 jajeta za premazivanje + šećer
Priprema:
U velikoj činiji umutite toplo mleko, žumanca, šećer i izmrvljeni kvasac. Sipajte tečnost u posudu sa prosejanim brašnom i mesite dok se ne formira testo. Dodajte omekšali puter i mesite testo 10 minuta ili dok ne postane glatko i elastično. Ostavite testo na stranu 1 sat, a zatim izbacite višak vazduha i isecite testo na 24 jednaka dela. Svaki komad uvaljajte u loptu. Ostavite kuglice na stranu 15 minuta. Svaku loptu formirajte u konopac dužine oko 20 cm. Ispletite 3 užeta zajedno da formirate pletenicu i dobro spojite oba kraja pletenice. Ponovite sa drugim loptama. Kada se formiraju sve pletenice, prebacite ih u pripremljen pleh i ostavite 30 minuta. Pletenice premažite jajima i obilno pospite belim šećerom. Pecite na 190°C 15 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKO PREDJELO i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus