Italijani su poznati po vrhunskoj kuhinji, a osim slanih specijaliteta, i njihovi kolači su popularni svuda u svetu. Jedan od najpoznatijih je svakako tiramisu, ali svaka regija ima neku poslasticu po kojoj je prepoznatljiva. Italijanski kolači obično su puni kremastog fila, a takav je i ovaj sa lisnatim testom. Puni se vanila kremom i jagodama, a svaki zalogaj je pravo zadovoljstvo. Priprema nije komplikovana, a ovaj kolač možete da služite u svim prilikama.
- Sastojci:
- lisnato testo
- 1 žumance
- listići badema
- 500 ml mleka
- 120 g šećera
- 2 kesice pudinga od vanile
- 200 g jagode
- šećer u prahu
Priprema:
Lisnato testo razvucite, pa prebacite na pek papir. Isecite 16 kvadrata, pa premažite umućenim žumancetom. Prebacite testo sa sve pek papirom na pleh, pa pospilte listićima badema i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta. Ostavite da se ohladi. U mleko dodajte šećer i puding, pa dobro sjedinite. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Testo podelite na pola, pa napunite ohlađenim vanila filom i seckanim jagodama. Pospite šećerom u prahu.
Izvor: Stvar ukusa
Kako se pravilno kuvaju jaja za Uskrs
Grilovani fileti šarana sa povrćem za Veliki petak
Posna pita sa jabukama za Veliki petak
Mimoza salata sa piletinom
Zaboravite klasiku, ovo je najlakši način za najlepša jaja za Uskrs