Čizkejkse pravi od davnina, a nekada se u Grčkoj ovaj kolač služio kao svadbena torta. U originalnom receptu se sastojci pomešaju i ispeku, a kasnije su sa pojavom krem sira, Amerikanci napravili verziju bez pečenja, koja je danas ovaj kolač učinila najpoznatijim na svetu. Ali, mi vam predlažemo da isprobate i ovo kremasto zadovosljstvo, čokoladni čizkejk koji se peče. Sve što treba da uradite jeste da pomešate sastojke i stavite u zagrejanu rernu.
- Sastojci:
- 200 g krem sira
- 100 g maskarpone sira
- 2 jajeta
- 30 g šećera
- 100 g mlečne čokolade
- 200 ml slatke pavlake
Priprema:
Istopite slatku pavlaku i čokoladu, a u drugoj posudi umutite krem sir i maskarpone dok ne dobijete glatku smesu. Zatim dodajte jaja koja ste pethodno umutili sa šećerom i dobro sjedinite. Postepeno dodajte u smesu sa sirom i lepo promešajte, pa dodajte istopljenu čokoladu. Pek papir zgužvajte i obložite okrugli kalup, pa sipajte smesu i poravnajte. Pecite u zagrejanoj rerni na 230℃ oko 23 do 28 minuta. Ostavite da se malo prohladi na sobnoj temperaturi, pa ohladite preko noći u frižideru.
Izvor: Stvar ukusa
Uskršnja pečena šunka sa medenom glazurom
Sočni kolač od pistaća gotov za sat vremena
Piletina Stroganov za praznični ručak
Pileća vekna sa povrćem
Svečana kokos torta za drugi dan Uskrsa