POSNE KIFLICE SA AJVAROM: 1 trik će vam pomoći da pecivo bude savršenog oblika, a margarin će ih omekšati 

Za Svetog Nikolu kao predjelo iznesite posne kiflice sa ajvarom.

Milica Mihailović

Počela je sezona slava, ali i Božićnog posta. Ulepšajte svakodnevne obroke, ali i slavsku trpezu zanimljivim receptima. Iskočite iz zone komfora i isprobajte šta to novo možete da napravite. Posne kiflice sa ajvarom su upravo takav recept. Svi vole zimnicu, a kiflice pogotovo. Uspeće i početnicama jer se prosto prave, a trik za lepši oblik kiflica će vam dosta pojednostaviti postupak pravljenja. 

Ako dodate margarin preko one će biti mekane i  sutradan. 

Sastojci:

  • 700 g brašna
  • 5 punih kašika ajvara
  • 80-100 ml ulja
  • 40 g kvasca 
  • 1 kašika soli
  • 1 kašika šećera
  • 260 ml tople vode
  • biber
  • oko 120 g margarina

Priprema:

U toploj vodi izdrobite kvasac i sipajte šećer. Brašno i so pomešajte, pa dodajte aktivirani kvasac, ulje, biber i ajvar. Umesite testo i ako se lepi za prste dodajte još malo brašna, ali ne presterujte. Pokrijte i ostavite da odmori. Malo premesite, pa podelite na 2 dela. Razvucite testo u obliku kruga i isecite 16 trouglova. Kako biste napravili lepše kiflice napravite rez na dnu i urolajte. Stavite u pleh, na svaku kiflicu stavite margarin i pecite na 200°C oko 25 minuta.