Počela je sezona slava, ali i Božićnog posta. Ulepšajte svakodnevne obroke, ali i slavsku trpezu zanimljivim receptima. Iskočite iz zone komfora i isprobajte šta to novo možete da napravite. Posne kiflice sa ajvarom su upravo takav recept. Svi vole zimnicu, a kiflice pogotovo. Uspeće i početnicama jer se prosto prave, a trik za lepši oblik kiflica će vam dosta pojednostaviti postupak pravljenja.
Ako dodate margarin preko one će biti mekane i sutradan.
Sastojci:
- 700 g brašna
- 5 punih kašika ajvara
- 80-100 ml ulja
- 40 g kvasca
- 1 kašika soli
- 1 kašika šećera
- 260 ml tople vode
- biber
- oko 120 g margarina
Priprema:
U toploj vodi izdrobite kvasac i sipajte šećer. Brašno i so pomešajte, pa dodajte aktivirani kvasac, ulje, biber i ajvar. Umesite testo i ako se lepi za prste dodajte još malo brašna, ali ne presterujte. Pokrijte i ostavite da odmori. Malo premesite, pa podelite na 2 dela. Razvucite testo u obliku kruga i isecite 16 trouglova. Kako biste napravili lepše kiflice napravite rez na dnu i urolajte. Stavite u pleh, na svaku kiflicu stavite margarin i pecite na 200°C oko 25 minuta.