SRPSKI SPECIJALITET NA NOV NAČIN - ROLAT GIBANICA: Posle pečenja obavezno uradite 1 stvar kako bi bila sočnija

Nov način pripreme omiljene pite - gibanice.

Cooking

Gibanica je dobro poznata srpska pita, a sada je napravite u obliku rolata. Prosta priprema, jeftini sastojci i fantastičan ukus je čine neodoljivom i kraljicom svake trpeze. Odlično je rešenje za večeru ili doručak, a najbolja je sa čašom jogurta. Kako bi bila još mekša i sočnija pokrijte je folijom nakon pečenja. 

Sastojci:

  • 500 g kora za pitu
  • 500 g sitnog sıra
  • 4 jajeta
  • 80 ml ulja
  • 150 ml kisele vode
  • 220 ml jogurta
  • 1 kasičica praška za pecivo
  • susam

Priprema:

Sjedinite sir, jaja, so, jogurt, ulje, kiselu vodu i prašak za pecivo. Na radnu površinu stavite jednu koru.  Premažite je sa 4 kašike fila. Uzmite drugu koru malo je zguzvajte i umočite je u fil. Tako zguzvanu je stavite uz ivici prve kore. Treću i četvrtu koru iscepkajte i umočite u fil. Stavite je uz drugu koru. Prvu, donju koru umotajte u rolat, zajedno sa izgužvanim korama. Rolat stavite u tepsiju od rerne obloženu pek papirom. Ponavljajte postupak dok ne potrošite materijal. Ostaće vam malo fila. Premažite ga preko rolata. Isecite rolate na manje parčiće (možete i kada se ispeku). Preko pospite susam. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C, oko 30 minuta. Pečenu pitu prekrjijte sa krpom ili folijom.

Izvor: Cooking