TIPIČAN RUSKI KOLAČ - MANASTIRSKA KOLIBA: Testo punjeno višnjama i filovano kremom od pavlake 

Ako želite lakšu varijantu onda umesto testa koristite palačinke kako bi napravili kolač sa višnjama i kremom od pavlake.

Printscreen/YT/Yuliya Karpenko

Manastirska koliba je originalni i ukusan kolač koji nam dolazi iz Rusije. Testo punjeno višnjama i premazano prozračnim kremom čini ovaj desert jednostavno neverovatnim! Višnje možete da koristite sveže, smrznute ili konzervisane. Štapiće punjenje višnjama slažete u obliku piramide, da liči na kolibu, a između mažete krem. Na kraju pospite kakaom ili rendanom čokoladom. I ako ovaj kolač izgleda kao pravo poslastičarsko remek-delo, pravi se lako i od namirnica koje uglavnom imate kod kuće. 

Sastojci:

Za testo:

  • 200 g putera 
  • 200 g pavlake 
  • 380 g brašna 
  • 1 kašičica praška za pecivo 
  • 3 kašike šećera u prahu 
  • prstohvat soli 

Za punjenje:

  • 750-800 g višanja 

Za krem:

  • 800 g slatke pavlake 
  • 200 g šećera u prahu 
  • 10 g vanilin šećera 

Priprema:

U brašno dodajte so i prašak za pecivo. Zatim izrendajte puter i sjedinite. Dodajte pavlaku i šećer u prahu, pa dobro umesite testo. Ako je lepljivo dodajte još 20-30 g brašna. Kada umesite testo koje se ne lepi, oblikujte valjak i podelite na pet delova. Još malo pospite brašnom i oblikujte loptice. Pokrijte providnom folijom i stavite u frižider na sat vremena. Višnje procedite. 

Svaku loptiucu razvucite na pravougaonik debljine 2-3 mm. Isecite na 3 jednaka dela. Na svaki deo stavite višnje na sredinu, pa zatvorite. Dobijene štapiće poređajte na pleh obložen pek papirom, premažite umućenim jajetom i pecite na 180°C nekih 15 minuta. Umutite pavlaku sa oba šećera i na poslužavnik namažite prvi sloj u obliku pravouganika. Stavite 5 štapića, opet krem, pa 4 štapića, krem, pa 3 štapića, krem, pa 2 štapića, krem i na kraju 1 štapić. Premmažite celu sa kremom i pospite rendanom čokoladom.