Manastirska koliba je originalni i ukusan kolač koji nam dolazi iz Rusije. Testo punjeno višnjama i premazano prozračnim kremom čini ovaj desert jednostavno neverovatnim! Višnje možete da koristite sveže, smrznute ili konzervisane. Štapiće punjenje višnjama slažete u obliku piramide, da liči na kolibu, a između mažete krem. Na kraju pospite kakaom ili rendanom čokoladom. I ako ovaj kolač izgleda kao pravo poslastičarsko remek-delo, pravi se lako i od namirnica koje uglavnom imate kod kuće.
Sastojci:
Za testo:
- 200 g putera
- 200 g pavlake
- 380 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 3 kašike šećera u prahu
- prstohvat soli
Za punjenje:
- 750-800 g višanja
Za krem:
- 800 g slatke pavlake
- 200 g šećera u prahu
- 10 g vanilin šećera
Priprema:
U brašno dodajte so i prašak za pecivo. Zatim izrendajte puter i sjedinite. Dodajte pavlaku i šećer u prahu, pa dobro umesite testo. Ako je lepljivo dodajte još 20-30 g brašna. Kada umesite testo koje se ne lepi, oblikujte valjak i podelite na pet delova. Još malo pospite brašnom i oblikujte loptice. Pokrijte providnom folijom i stavite u frižider na sat vremena. Višnje procedite.
Svaku loptiucu razvucite na pravougaonik debljine 2-3 mm. Isecite na 3 jednaka dela. Na svaki deo stavite višnje na sredinu, pa zatvorite. Dobijene štapiće poređajte na pleh obložen pek papirom, premažite umućenim jajetom i pecite na 180°C nekih 15 minuta. Umutite pavlaku sa oba šećera i na poslužavnik namažite prvi sloj u obliku pravouganika. Stavite 5 štapića, opet krem, pa 4 štapića, krem, pa 3 štapića, krem, pa 2 štapića, krem i na kraju 1 štapić. Premmažite celu sa kremom i pospite rendanom čokoladom.