Kuhinja istočne Srbije se ističe po ukusnoj i pikantnoj hrani. Saznajte kako da napravite neke od najpopularnijih specijaliteta ovog regiona.
Proja na masti
Sastojci:
- 500 ml vode
- 1 ravna kašičica soli
- 2 jajeta
- 500 g kukuruznog brašna
- 1,5–2 kašike svinjske masti
Priprema:
Premažite tepsiju dimenzija oko 25×35 cm sa pola kašike svinjske masti. Uključite rernu da se greje na 200°C. U vanglu sipajte hladnu vodu i dodajte so i jaja. Drvenom varjačom razmutite, pa postepeno dodajte kukuruzno brašno uz neprestano mešanje da se ne stvore grudvice. Kukuruzno brašno možete dodati i odjednom, pa razmutiti žicom za mućenje. Dobićete relativno retko testo. Masu sipajte u pripremljen pleh. Posebno ugrejte preostalu svinjsku mast, pa njome prelijte proju. Stavite pleh u zagrejanu rernu i nakon petnaestak minuta izvadite i izbockajte proju viljuškom. Vratite u rernu i pecite dok ne porumeni (ukupno 30 do 40 minuta).
Čorba od sira
Sastojci:
- 2 l vode
- 1 šargarepa
- 1 crni luk
- 1 manji koren celera
- 1 manji koren paškanata
- 300 g prevrelog sira
- 2 kašike belog kukuruznog brašna
- 4 jajeta
- 1 kašika alkoholnog sirćeta
- so
- mirođija
Priprema:
U lonac stavite vodu da proključa. Za to vreme sitno naseckajte povrće. Zatim povrće stavite u kipuću vodu, poklopite i na umerenoj vatri kuvajte dok povrće ne omekša. Sir izmrvite i pomešajte sa kukuruznim brašnom. Dodajte u lonac i ostavite da pusti ključ-dva, pa sklonite sa vatre. U čorbaluk žicom za mućenje umutite jaja, pa dodajte sirće. Kutlačom iz lonca lagano u čorbaluk sipajte vrelu supu i neprestano mešajte žicom. Čorba se mora mešati konstantno dok se naliva vrela tečnost, kako se jaja ne bi „presekla“. Tako ponavljati dok se skoro ne napuni čorbaluk, a zatim sve pažljivo vratite u lonac i promešajte. Po potrebi i ukusu posolite i začinite mirođijom.
Vlaška pogača
Sastojci:
Za testo:
- 1 kg brašna
- 1 kocka kvasca
- malo soli
- 2 kašike ulja
Za nadev:
- 750 g–1 kg crvenog luka
- 1/2 kg paradajza
- seckani peršun
Priprema:
Kvasac usitnite, dodajte 2 kašike brašna, malo mlake vode i pustiti da nadođe. Zatim dodajte ostatak brašna sa malo mlake vode, ulje i so. Umesite glatko testo. Kad se udvostruči podelite ga na 2 dela, razvaljajte na 1/2 cm debljine. Prvi deo stavite na pleh (da testo nekoliko cm pada preko rubova pleha). Luk isecite i dinstajte ulju. U luk, na pola dinstanja, dodajte ouguljeni paradajz iseckan na komadiće i prodinstajte do kraja. Kad se ohladi, posložite na razvaljano testo (za one koji ne vole paradajz, mogu posložiti samo luk). Pospite seckanim svežim peršunom, posolite i prekrijte drugim delom testa. Krajeve donjeg testa prebacite preko ivice gornjeg, pažljivo dlanom istisnute vazduh koji je ostao ispod i pritisnite ivice viljuškom. Pecite na 180°C pola sata.
Kad je pečeno, vruće prekrijte čistom, mokrom krpom i ostavite tako nekih 15 min.
Mamaljiga (Vlaški kačamak)
Sastojci za 6 porcija:
- 1 kg kukuruznog brašna
- voda
- malo soli
Priprema:
U šerpu sipajte vodu, posolite i ostavite da provri. Zatim dodajte kukuruzno brašno i stalno mešajte dok ne dobijete željenu gustinu. Isključite ringlu i malo ostavite. Ukoliko želite da lepše izgleda, možete slagati u modle.
Čobanska pita
Sastojci:
- 500 g kora za pitu (deblje)
- 350 g povrća za đuveč (smrznutog) ili sveže obareno povrće (paprika, krompir, šagarepa, crni luk, beli luk)
- 2 manja plava patlidžana
- 1 prazluk
- 100 g koprive
- ljuta papričica
- so, biber
- peršun, bosiljak
- mast (ulje)
- 1 kašika kajmaka ili čaša pavlake
Priprema: Povrće kratko obarite i dodajte začine, na vrh noža sodu bikarbonu, posolite, pobiberite i pouljite. Povrće može i da se proprži ako želite. U tepsiju stavite na nauljeno dno koru i zatim ređajte nadev sa korama kao kod pite gužvare. Pitu možete i savijati na klasičan način uz mazanje svake kore. Na kraju zatvorite sa ostatkom kora i premažite mešavinom masnoće i vode. Pecite 40 minuta na 180°C.
Čorba od koprive
Sastojci:
- 300 g kopriva
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 kašika brašna
- 1 šolja mleka
- 4 kašike neutralne pavlake
- so, biber
Priprema:
Koprive kratko blanširajte u slanoj vodi, ocedite i sitno iseckajte. Na zagrejanom maslinovom ulju (ili puteru) propržite brašno, dodajte mleko i uz mešanje kuvajte 1-2 minuta. Masi dodajte koprivu, so, biber, neutralnu pavlaku i kuvajte još 2-3 minuta, a zatim servirajte. Po želji pri serviranju u svaku porciju dodajte po 1 kašiku neutralne pavlake ili kiselo mleko.
Prebranac
Sastojci:
- 1 kg pasulja prebranca ili tetovca
- 1 kg i dodatne 2-3 glavice crnog luka (crvenog)
- 4 sveže sremske kobasice
- ulje
- soda bikarbona
- 1 kašika slatke ili ljute mlevene crvene paprike (po ukusu)
- biber, so
Priprema:
Pasulj ostavite preko noći da odstoji u vodi. Dve do tri glavice crnog luka oljuštite i sitno iseckajte, dodajte pasulj i vodu i sve stavite da se kuva. Kada provri, vodu procedite. Zatim sipajte svežu vodu i kuvajte dok pasulj ne postane mekan. Vodu ponovo odlijte. Dok se pasulj kuva, 1 kg crnog luka iseckajte na sitno, pa ga dinstajte na vrućem ulju dok ne postane staklastog izgleda. Na pola dinstanja dodajte malo sode bikarbone i so. Kada završite sa dinstanjem, posudu sklonite sa vatre, dodajte kašiku mlevene paprike i sve dobro promešajte. U keramičku posudu, koju ste prethodno premazali uljem, ređajte red pasulja, red luka. Svaki sloj posolite i pobiberite. Poslednji sloj mora biti pasulj. Kobasice propržite u tiganju, ali samo sa jedne strane. Kobasice stavite na površinu (na pasulj), ali tako da propržena strana bude okrenuta ka dole. Sve zajedno stavite u rernu i pecite pola sata. Prebranac je spreman za posluživanje kada se zapeče gornji deo kobasice.
Najbolji recept za kiseli kupus - sa suvim mesom, slaninom i šljivama
3 najbolja i najbrža recepta za pripremu šarana za Svetog Luku
Kiš loren - najbolja francuska pita sa slanininom i sirom
Održan treći Maxi nacionalni festival hrane: Proizvođači iz cele Srbije izložili širok spektar voća i povrća
Originalni recept za junetinu na burgundski način