Na red je došla i Šumadija i njena raznovrsna gastronomska ponuda.

Pored bogate turističke ponude za koju vredi izdvojiti vreme, treba probati i ukusne specijalitete ovog kraja.

Tradicionalna jela koja se služe za doručak su: različite vrste testa koja su punjena sirom, džemom, mesom, kačamak, proja, popara, gibanica, tarana koja je zaboravljeno jelo  i koja se još samo u Šumadiji može stalno konzumirati.

Ručak kao glavni obrok u Šumadiji, odlikuje se narodim jelima koja su prisutna kako na kućnoj trpezi tako i u ugostiteljstvu.

Pre obroka se gostima u znak dobrodošlice poslužuje slatko od šljiva koje je šumadijski brend, slatko od dunja i slako od grožđa.

Obrok se nastavlja tradicionalnim jelima. Na trpezi će se naći sarma, koja je neizostavno jelo na slavama i raznim proslavama.

Pored sarme na šumadijskoj trpezi naći će se: svadbarski kupus sa suvim mesom ili sa orasima ako je vreme posta, podvarak, đuveč, pečenje na ražnju (kao specijalitet).

U šumadiskim selima u kojima je razvijen seoski turizam služe se: kupusnik pita od kiselog i slatkog kupusa, pita od plavog patlidžana, pečuraka, praziluka, zelja, koprive.

Zaboravljena jela

Tarana se priprema se od sitnog seckanog mesa i domaćih kora seckanih na rezanca i sve to zaprženo brašnom i alevom paprikom.

Meljanik se priprema od kuvanog i pasiranog pasulja zaprženog i zapečenog u rerni.

Bungur se priprema od kuvane mlevene šumadijske pšenice istucane u avanu kojoj se dodaju proprženi crni luk, slanina i na kraju so, mleko i kajmak.

Šumadija je poznata i po poslasticama.

Tokom srednjeg veka koristio se med, posebno je bilo poznato voće u medu kasnije se dodavao orah i drugo koštunjavo voće.

Neizostavna poslastica u Šumadiji su palačinke koje mogu biti sa medom, džemom od šljiva, jagoda, kao i pite koje se takođe pripremaju od jabuka, šljiva, višanja, trešanja i knedle od šljiva.

Piće

Neizostavni, tradicionalni brend svih brendova je šumadijski čaj (kuvana blaga rakija) sa šećerom a pored njega je tu i kupinovo vino kao i liker od oraha.

U sledećem tekstu očekuju vas recepti za neka od najpoznatijih šumadijskih jela.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs