Grci su poznati kao pravi gurmani, čija kuhinja ne može da se zamisli bez maslinovog ulja, limuna i aromatičnih začina, a upravo su to sastojci u ovom receptu. Za preukusni krompir na grčki način, sve sastojke verovatno već imate kod kuće, a možete da ga poslužite kao prilog uz meso ili kao kompletan obrok uz svežu sezonsku salatu.
Biće savršeno mekan iznutra i hrskav spolja, a trik je u tome da se on prvo krčka u mešavini pilećeg bujona i maslinovog ulja, a potom se zapeče da dobije koricu.
Sastojci:
- 1 kg krompira
- 300 ml pilećeg bujona
- 100 ml maslinovog ulja
- 70 ml limunovog soka
- 4 čena belog luka
- 2 kašike sušenog origana
- 1 kašičica soli
Priprema:
Prvo uključite rernu da se zagreje na 200 stepeni. Krompir oljuštite, pa ga isecite na krupnije kriške. U dublji pleh za pečenje sipajte pileći bujon, limunov sok, maslinovo ulje i dodajte sitno naseckan beli luk. Pospite origanom i solju, pa sve izmešajte da se sastojci sjedine. Ubacit krompir, ravnomerno ga rasporedite. Stavite pleh u rernu na 20 minuta, potom ga izvadite i dobro promešajte. Vratite ga u rernu, pa pecite još 25 minuta. Nakon tog vremena sva tečnost bi trebalo da ispari, a krompir da dobije hrskavu zlatastu koricu. Ukoliko je ostalo još tečnosti, kašikom prelijte kriške, pa vratite u rernu na još 10-ak minuta. Krompir služite dok je još vruć, kao prilog uz meso, a može da bude i kompletan obrok uz sezonsku salatu.
Izvor: Stvar ukusa
KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus