Grci su poznati kao pravi gurmani, čija kuhinja ne može da se zamisli bez maslinovog ulja, limuna i aromatičnih začina, a upravo su to sastojci u ovom receptu. Za preukusni krompir na grčki način, sve sastojke verovatno već imate kod kuće, a možete da ga poslužite kao prilog uz meso ili kao kompletan obrok uz svežu sezonsku salatu.

Biće savršeno mekan iznutra i hrskav spolja, a trik je u tome da se on prvo krčka u mešavini pilećeg bujona i maslinovog ulja, a potom se zapeče da dobije koricu.  

Sastojci:

  • 1 kg krompira
  • 300 ml pilećeg bujona
  • 100 ml maslinovog ulja
  • 70 ml limunovog soka
  • 4 čena belog luka
  • 2 kašike sušenog origana
  • 1 kašičica soli

Priprema:

Prvo uključite rernu da se zagreje na 200 stepeni. Krompir oljuštite, pa ga isecite na krupnije kriške. U dublji pleh za pečenje sipajte pileći bujon, limunov sok, maslinovo ulje i dodajte sitno naseckan beli luk. Pospite origanom i solju, pa sve izmešajte da se sastojci sjedine. Ubacit krompir, ravnomerno ga rasporedite. Stavite pleh u rernu na 20 minuta, potom ga izvadite i dobro promešajte. Vratite ga u rernu, pa pecite još 25 minuta. Nakon tog vremena sva tečnost bi trebalo da ispari, a krompir da dobije hrskavu zlatastu koricu. Ukoliko je ostalo još tečnosti, kašikom prelijte kriške, pa vratite u rernu na još 10-ak minuta. Krompir služite dok je još vruć, kao prilog uz meso, a može da bude i kompletan obrok uz sezonsku salatu.

Izvor: Stvar ukusa 

KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE