Rožata (ili kako je mi zovemo Rožada) je tradicionalna dalmatinska poslastica. Generacijama se priprema po izvornom receptu koji se prenosi s kolena na koleno. Prvi recept je zabeležen 1300. godine pod nazivom "fratrov puding", a kao glavni sastojak koristi se liker od ruže koji u Dubrovniku zovu rosalin, pa je tako i ovaj kolač dobio ime. 

Po sastojcima i načinu pripreme se ne razlikuje previše od italijanskog krema od karamele, francuskog krem burlea ili španskog flana. Možemo reći da je reč o istoj poslastici koju su kroz istoriju prisvojili različiti narodi i dali joj svoje ime. Osim lake pripreme i fantastičnog ukusa, sastojci su poprilično jeftini i jednostavni. Savršen spoj ukusa likera, korice limuna i karamela, ovaj kolač čini pravim letnjim osveženjem.  

Sastojci: 

  • 10 jaja
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 20 kašika šećera
  • 1 kašika brašna
  • 1 l mleka
  • liker od ruže 
  • korica 1 limuna

Priprema: 

Umutite jaja sa šećerom (10 kašika) i vanilin šećerom, pa dodajte brašno, par kapi likera od ruže, koricu limuna i mleko i dobro sjedinite mikserom. Sipajte šećer (10 kašika) u šerpu i ostavite da se kuva dok se ne karamelizuje. Zatim karamel fil sipajte u kalup i preko njega stavite dobijenu smesu od jaja i mleka. U neku dublju tepsiju sipajte vodu i stavite kalup sa kolačem. Voda treba da dođe do polovine kalupa. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta. Ostavite da se ohladi na sobnoj temepraturi, pa pomoću tanjira izvadite kolač na tacnu. 

Izvor: Stvar ukusa 

KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE