Rožata (ili kako je mi zovemo Rožada) je tradicionalna dalmatinska poslastica. Generacijama se priprema po izvornom receptu koji se prenosi s kolena na koleno. Prvi recept je zabeležen 1300. godine pod nazivom "fratrov puding", a kao glavni sastojak koristi se liker od ruže koji u Dubrovniku zovu rosalin, pa je tako i ovaj kolač dobio ime.
Po sastojcima i načinu pripreme se ne razlikuje previše od italijanskog krema od karamele, francuskog krem burlea ili španskog flana. Možemo reći da je reč o istoj poslastici koju su kroz istoriju prisvojili različiti narodi i dali joj svoje ime. Osim lake pripreme i fantastičnog ukusa, sastojci su poprilično jeftini i jednostavni. Savršen spoj ukusa likera, korice limuna i karamela, ovaj kolač čini pravim letnjim osveženjem.
Sastojci:
- 10 jaja
- 2 kesice vanilin šećera
- 20 kašika šećera
- 1 kašika brašna
- 1 l mleka
- liker od ruže
- korica 1 limuna
Priprema:
Umutite jaja sa šećerom (10 kašika) i vanilin šećerom, pa dodajte brašno, par kapi likera od ruže, koricu limuna i mleko i dobro sjedinite mikserom. Sipajte šećer (10 kašika) u šerpu i ostavite da se kuva dok se ne karamelizuje. Zatim karamel fil sipajte u kalup i preko njega stavite dobijenu smesu od jaja i mleka. U neku dublju tepsiju sipajte vodu i stavite kalup sa kolačem. Voda treba da dođe do polovine kalupa. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta. Ostavite da se ohladi na sobnoj temepraturi, pa pomoću tanjira izvadite kolač na tacnu.
Izvor: Stvar ukusa
KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem