Osobuko ili oso buko je italijanski specijalitet od poprečno rezanih goveđih kolenica koje se dinstaju sa belim vinom i začinima. Ako želite da ispoštujete tradiciju, onda servirajte sa rižotom ili palentom, mada prilog se razlikuje od područja u kojem se sprema. Idealno pripremljenomeso je toliko mekano da se raspada, a mi vam danas predlažemo modernu verziju koja sadrži i paradajz sos, šargarepu, celer i luk.
- Sastojci:
- 2 kg goveđe kolenice
- 300 g šargarepe
- 3 štapića celera
- 400 g crnog luka
- 800 ml goveđeg bujona
- 200 ml belog vina
- 500 ml gustog paradajz sosa
- 3 kašike maslinovog ulja
- 30 g putera
- 2 kašike brašna
- 2 lovorova lista
- 5 čenova belog luka
- 2 grančice ruzmarina
- 1/4 kašičice muskatnog oraščića
- 5 bobica aleve paprike
- 10 zrna bibera
- 1,5 kašičice mlevenog bibera
- 3 kašičice soli
Priprema:
Vežite konac oko šnicle, pa svaku posolite, pobiberite i pospite brašno. Utrljajte i onda okrenite na drugu stranu i ponovite sve. Zatim na malo ulja propržite meso sa obe strane po 3 minuta, pa izvadite iz tiganja. Dodajte puter i kada se istopi propržite seckani crni luk. Kada omekša dodajte seckani beli luk, šargarepu i celer. Ostavite nekih 3-4 minuta, pa sipajte belo vino, paradajz sos i bujon (pomešajte kocku supe sa 800 ml vrele vode). Posolite, pospite muskatnim oraščićem, pa dodajte ruzmarin i lovorov list. Promešajte i ostavite da proključa. Poređajte meso u duboku šerpu, pa prelijte sosom. Dodajte zrna bibera i poklopite. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C nekih 2 sata.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoje RECEPTE ZA NAJLEPŠE USKRŠNJE SPECIJALITETE i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem