Braćole ili braciole su starinsko italijansko jelo koje se pravi od junetine, a onda se puni pršutom i smesom od sira. Izgledom podseća na ćevape, ali ukus je potupuno drugačiji. Ovo gurmansko jelo od mesa je odličan predlog za ručak, uz pire krompir, a najbolje od svega je što uspeva svima. U italijanskoj kuhinji možete pronaći recepte za preukusna i raznovrsna jela za svačiji ukus.
- Sastojci:
- 4 šnicle junećeg mesa
- 8 tankih kriški pršute
- 8 čenova belog luka
- 1 veza peršuna
- 60 g parmezana
- 90 g tvrdog sira
- 2 kašike prezli
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 crni luk
- 1 šolja crvenog vina
- 2 šolje goveđeg bujona
- 2 konzerve seckanog pelata
- 2 kašičice sušenog origana
- 1/2 kašičice sušenog timijana
- 2-3 lovorova lista
- šaka svežeg bosiljka
Priprema:
U posudi pomešajte prezle, kašiku maslinovog ulja, sitno rendani tvrdi sir i parmezan, 2 mlevena čena belog luka, kašičicu sušenog origana i sveže seckani peršun. Lepo promešajte smesu. Šnicle pokrijte providnom folijom, pa lepo izlupajte tučkom za meso. Sklonite foliju, posolite i pobiberite. Preko stavite 2 šnita pršute, a zatim pospite smesu sa sirom i urolajte. Zatvorite čačkalicom. U šerpu ili tiganj sipajte kašiku maslinovog ulja, pa propržite meso sa svih strana. Zatim ga izvadite, pa dodajte seckani crni i preostale čenove mlevenog belog luka, kašičicicu origana, majčine dušice i promešajte. Pržite dok luk ne omekša, pa sipajte vino, bujon i pelat. Posolite i pobiberite, stavite 2-3 lovorova lista, promešajte i vratite meso u posudu. Kada sos provri, smanjite temperaturu i poklopite, pa kuvajte nekih 90-120 minuta. Ukrasite seckanim bosiljkom.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem