Braćole ili braciole su starinsko italijansko jelo koje se pravi od junetine, a onda se puni pršutom i smesom od sira. Izgledom podseća na ćevape, ali ukus je potupuno drugačiji. Ovo gurmansko jelo od mesa je odličan predlog za ručak, uz pire krompir, a najbolje od svega je što uspeva svima. U italijanskoj kuhinji možete pronaći recepte za preukusna i raznovrsna jela za svačiji ukus. 

  • Sastojci: 
  • 4 šnicle junećeg mesa 
  • 8 tankih kriški pršute
  • 8 čenova belog luka
  • 1 veza peršuna 
  • 60 g parmezana 
  • 90 g tvrdog sira 
  • 2 kašike prezli
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 crni luk
  • 1 šolja crvenog vina
  • 2 šolje goveđeg bujona
  • 2 konzerve seckanog pelata 
  • 2 kašičice sušenog origana
  • 1/2 kašičice sušenog timijana
  • 2-3 lovorova lista 
  • šaka svežeg bosiljka

Priprema: 
U posudi pomešajte prezle, kašiku maslinovog ulja, sitno rendani tvrdi sir i parmezan, 2 mlevena čena belog luka, kašičicu sušenog origana i sveže seckani peršun. Lepo promešajte smesu. Šnicle pokrijte providnom folijom, pa lepo izlupajte tučkom za meso. Sklonite foliju, posolite i pobiberite. Preko stavite 2 šnita pršute, a zatim pospite smesu sa sirom i urolajte. Zatvorite čačkalicom. U šerpu ili tiganj sipajte kašiku maslinovog ulja, pa propržite meso sa svih strana. Zatim ga izvadite, pa dodajte seckani crni i preostale čenove mlevenog belog luka, kašičicicu origana, majčine dušice i promešajte. Pržite dok luk ne omekša, pa sipajte vino, bujon i pelat. Posolite i pobiberite, stavite 2-3 lovorova lista, promešajte i vratite meso u posudu. Kada sos provri, smanjite temperaturu i poklopite, pa kuvajte nekih 90-120 minuta. Ukrasite seckanim bosiljkom. 

BONUS VIDEO: 

Kurir TV ITALIJANSKA KUHINJA NA SRPSKI NAČIN! Majka i snajka iznele pred Dušana minestrone supu i lazanje: OVAKO IH JE OCENIO

Izvor: Stvar ukusa