Svi misle kako su makarone sa sirom noviji američki recept, ali većina tu greši. Prvi put je zabeležen recept za ovo jelo u italijanskom kuvaru i to u 14. veku. Kasnije je svaka zemlja isprobavala kako da makarone sa sirom napravi još ukusnijim, pa tako kad je Tomas Džeferson otišao u Francusku kao diplomata, probao je francuski recept za ovo jelo. Toliko mu se svidelo da je zatražio od svog ličnog kuvara, Džejmsa Hemingsa, da mu napravi slično. Mnogi istoričari veruju da Hemingsu treba da budemo zahvalni za poboljšanu verziju makarona, kao i za njihovu popularizaciju. A otuda i mišljenje da je ovo jelo poteklo iz Amerike. Njegove makarone sa sirom poslužene su 1802. godine na državnoj večeri. 

  • Sastojci: 
  • 225 g makarona 
  • 10 oz iseckanog oštrog sira čedar (295 g), podeljeno
  • 115 g čedar sira 
  • 2 kašike kukuruznog skroba
  • 1 kašika neslanog putera
  • 1 kašičica senfa u prahu
    1/2 kašičice tucane paprike 
  • 360 ml mleka 
  • 360 ml pavlake za kuvanje 
  • 1 jaje
  • 200 g mocarela sira 
  • 55 g parmezana 

Priprema:
Skuvajte makarone, a onda ih procedite. U posudi pomešajte rendanu mocarelu, čerad i parmezna. Pospite skrobom i lepo sjedinite. U tiganju istopite puter, pa dodajte senf i tucanu papriku. Promešajte, pa sipajte pavlaku za kuvanje i mleko. Kuvajte dok ne krene da vri, a onda malo smese dodajte u posudu u kojoj ste umutili jaje. Mešajte, pa polako sipajte jaje u sos. Vodite računa da brzo radite jer jaje ne sme da se prekuva i pretvori u kajganu. Snažno promešajte, pa sklonite sa šporeta. U vreo fil dodajte smesu sa sirom (ostavite malo da pospete po vrhu). Lepo promešajte i kada se sir skroz otopi dodajte makarone. Posolite i sipajte smesu u vatrostalnu posudu. Pospite sirom koji ste odvojili sa strane i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. 

BONUS VIDEO: 

Makarone sa sirom i trik sastojkom TikTok/ ismaelcocinillas

Izvor: Stvar ukusa