U mediteranskoj ishrani najviše se koriste se riba, morski plodovi, beli luk, a nezaobilazni su i maslinovo ulje, beli luk, jogurt i sir. Kombinacijom različitih sastojaka nastaju neka od najukusnijh jela, a naš predlog za odličan letnji ručak je i saganaki piletina, poznatija i kao belo mesou sosu od paradajza i feta sira. Saganaki je metalna posuda sa metalnim ručkama, pogodna i za šporet i za rernu, a u njoj se uglavnom pravi sos od paradajza i feta sira, poznatiji kao saganaki sos. Belo meso pripremljeno na ovaj način je neverovatno sočno, a gomila začina i saganaki sos mu daju poseban šmek. U Grčkoj je ovo jelo često na meniju u restoranima, a pored belog mesa u ovom sosu spremaju i škampe.
- Sastojci:
- 3 pileća filea (oko 600 g)
- 250 g feta sira
- 500 g paradajz sosa
- 1 crni luk
- 2 čena belog luka
- 100 ml belog vina
- 1 kašika paradajz pirea
- 1/2 kašičice slatke crvene paprike
- 1 kašičica ljute crvene paprike
- 2 kašičice origana
- 1 kašičica majčine dušice
- 1 kašičica šećera
- 5 kašika maslinovog ulja
- 2 limuna
- 1 veza svežeg peršuna
Priprema:
Meso posolite i pobiberite, pa pospite origanom (1 kašičica), majčinom dušicom, slatkom mlevenom paprikom, pa prelijte maslinovim uljem (2 kašike) i sokom od jednog limuna. Sve dobro promešajte, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da se marinira najmanje pola sata. U metalnu šerpu (koja može i u rernu) sipajte 2 kašike maslinovog ulja, pa kada se zagreje dodajte meso i ispržite. Izvadite meso iz šerpe i ostavite da odmori. U istu šerpu sipajte kašiku maslinovog ulja, sitno seckan crni luk i tucanu papriku. Kada luk omekša dodajte mleveni beli i ostavite još minut. Zatim sipajte belo vino i ostavite da skroz uvri. Dodajte paradajz pastu, promešajte, a posle minut sipajte i paradajz sos. Posolite, pobiberite, pospite origanom (1 kašičica) i šećerom, pa ostavite da proključa. Uz blago ključanje kuvajte još nekih 5-10 minuta, do željene gustine. Izmrvite feta sir na krupnije komade i ubacite u sos, pa stavite šerpu u zagrejanu rerni na 200°C nekih 5-10 minuta, da se zapeče. Sos pospite sveže seckanim peršunom. Piletinu isecite na komade, pa poslužite sa saganaki sosom i kriškama limuna.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus