U mediteranskoj ishrani najviše se koriste se riba, morski plodovi, beli luk, a nezaobilazni su i maslinovo ulje, beli luk, jogurt i sir. Kombinacijom različitih sastojaka nastaju neka od najukusnijh jela, a naš predlog za odličan letnji ručak je i saganaki piletina, poznatija i kao belo mesou sosu od paradajza i feta sira. Saganaki je metalna posuda sa metalnim ručkama, pogodna i za šporet i za rernu, a u njoj se uglavnom pravi sos od paradajza i feta sira, poznatiji kao saganaki sos. Belo meso pripremljeno na ovaj način je neverovatno sočno, a gomila začina i saganaki sos mu daju poseban šmek. U Grčkoj je ovo jelo često na meniju u restoranima, a pored belog mesa u ovom sosu spremaju i škampe. 

  • Sastojci: 
  • 3 pileća filea (oko 600 g) 
  • 250 g feta sira 
  • 500 g paradajz sosa 
  • 1 crni luk
  • 2 čena belog luka 
  • 100 ml belog vina 
  • 1 kašika paradajz pirea 
  • 1/2 kašičice slatke crvene paprike
  • 1 kašičica ljute crvene paprike 
  • 2 kašičice origana 
  • 1 kašičica majčine dušice 
  • 1 kašičica šećera 
  • 5 kašika maslinovog ulja 
  • 2 limuna 
  • 1 veza svežeg peršuna 

Priprema:
Meso posolite i pobiberite, pa pospite origanom (1 kašičica), majčinom dušicom, slatkom mlevenom paprikom, pa prelijte maslinovim uljem (2 kašike) i sokom od jednog limuna. Sve dobro promešajte, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da se marinira najmanje pola sata. U metalnu šerpu (koja može i u rernu) sipajte 2 kašike maslinovog ulja, pa kada se zagreje dodajte meso i ispržite. Izvadite meso iz šerpe i ostavite da odmori. U istu šerpu sipajte kašiku maslinovog ulja, sitno seckan crni luk i tucanu papriku. Kada luk omekša dodajte mleveni beli i ostavite još minut. Zatim sipajte belo vino i ostavite da skroz uvri. Dodajte paradajz pastu, promešajte, a posle minut sipajte i paradajz sos. Posolite, pobiberite, pospite origanom (1 kašičica) i šećerom, pa ostavite da proključa. Uz blago ključanje kuvajte još nekih 5-10 minuta, do željene gustine. Izmrvite feta sir na krupnije komade i ubacite u sos, pa stavite šerpu u zagrejanu rerni na 200°C nekih 5-10 minuta, da se zapeče. Sos pospite sveže seckanim peršunom. Piletinu isecite na komade, pa poslužite sa saganaki sosom i kriškama limuna. 

Saganaki sos - sos od paradajza i feta sira
Stvar Ukusa 

BONUS VIDEO: 

Pileće ćufte iz blendera Instagram/foodiies_lifee

Izvor: Stvar ukusa