Pico de gallo (piko de galjo), je vrsta salse koja se obično koristi u meksičkoj kuhinji. Tradicionalno se pravi od seckanog paradajza, luka i serano paprike (kao alternativa mogu se koristiti halapenjo ili habaneros paprike), sa solju i sokom od limete.

Pico de gallo se može koristiti kao glavni sastojak u jelima kao što su takosi i fahitas. A odlično ide uz piletinu sa roštilja, i tortilja čips.

Sastojci:

  • 6 manjih paradajza, seckanih
  • 1 mali luk, sitno iseckan
  • 1/2 šolje seckanog svežeg korijandera
  • 1 do 2 halapenjo paprike, bez semena i sitno iseckane
  • sok od jedne limete
  • 1 kašika stabljika korijandera, sitno iseckana
  • 1 čen belog luka, mleven
  • 1/4 kašičice soli

Priprema:

U posudi pomešajte sve sastojke. Pokrijte i stavite u frižider 1-2 sata pre serviranja. Najbolje je da salsu poslužite istog dana kada je napravljena.

Izvor: Stvar ukusa