Pico de gallo (piko de galjo), je vrsta salse koja se obično koristi u meksičkoj kuhinji. Tradicionalno se pravi od seckanog paradajza, luka i serano paprike (kao alternativa mogu se koristiti halapenjo ili habaneros paprike), sa solju i sokom od limete.
Pico de gallo se može koristiti kao glavni sastojak u jelima kao što su takosi i fahitas. A odlično ide uz piletinu sa roštilja, i tortilja čips.
Sastojci:
- 6 manjih paradajza, seckanih
- 1 mali luk, sitno iseckan
- 1/2 šolje seckanog svežeg korijandera
- 1 do 2 halapenjo paprike, bez semena i sitno iseckane
- sok od jedne limete
- 1 kašika stabljika korijandera, sitno iseckana
- 1 čen belog luka, mleven
- 1/4 kašičice soli
Priprema:
U posudi pomešajte sve sastojke. Pokrijte i stavite u frižider 1-2 sata pre serviranja. Najbolje je da salsu poslužite istog dana kada je napravljena.
Izvor: Stvar ukusa
Sočna piletina na meksički način
Najbolja bela čorba od piletine
Pogačice sa čvarcima koje će gurmani obožavati
Provereni recept za ledene kocke
Bela topla čokolada sa krem sirom