Italijani su poznati po modi, umetnosti, arhitekturi, ali i po dobroj klopi. Iz ove mediteranske zemlje nam dolazi pasta, pica, lazanje..., ali i neki od najlepših kolača. Najpoznatiji su tiramisu, kanoli i pana kota, ali oni domaćinski koje prave italijanske bake su uvek ukusniji. Takva je i ova pita sa šljivama za koju vam nije potrebno ni mnogo sastojaka, a ni mnogo vremena. Pospite je šećerom u prahu i poslužite posle ručka ili kada vam dođu gosti.
Sastojci:
- 500 g šljive
- 2 kašike šećera
- sok od limuna
- lisnato testo
- šećer u prahu
Priprema:
Šljive isecite, pa sipajte u šerpu. Dodajte šećer i limunov sok i kuvajte dok se malo ne zgusne. Zatim razvucite jedno lisnato testo i stavite na pleh obložen pek papirom. Preko sipajte šljive, pa preklopite drugi razvučenim lisnatim testom. Krajeve pritisnite viljuškom, pa izbockajte po vrhu. Pecite na 200°C oko 20 minuta. Pospite šećerom u prahu.
Izvor: Stvar ukusa
Original šampita koju će deca obožavati
Jednostavan čizkejk sa bundevom
Kako da kod kuće napravite medovaču
Recept za rižoto sa graškom
Domaće lazanje po italijanskom receptu