Mafini su američka poslastica koja je sve popularnija i kod nas. Postoje slane i slatke verzije, a ne zna se koja je bolja. U testo možete da dodajte sastojke po želji, a čokoladne mafine niko ne odbija. Predlažemo jednako ukusno i sočno slatko testo, ali sa vanilom i jagodama. Osvežavajući su, a taman iskorsitite i sezonu svežih jagoda jer je tako čuvena poslastica mnogo ukusnija. 

Pročitajte i recept za slane mafine sa tikvicama

Sastojci:

  • 115 g putera
  • 1 šolja šećera
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 jaje
  • 2 belanca
  • 1/2 šolje iseckanih jagoda
  • 350 g brašna 
  • 1,5 kašičica praška za pecivo
  • 1/4 kašičice sode bikarbone
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1/3 šolje mlaćenice
  • 1/4 šolje pavlake ili grčkog jogurta

Za krem:

  • 250 g putera
  • 550 g šećera u prahu
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1/2  kašičice soli
  • 1/3 šolje pirea od jagoda

Za pire od jagode: 

  • 1 kg jagoda
  • 170 g šećera
  • kora od 1/2 limuna
  • 1 kašika limunovog soka
  • prstohvat soli

Priprema: 

Pomešajte mlaćenicu, jaje, belanca, ulje, šećer, ekstrakt vanile, grčki jogurt ili pavlaku i dobro sjedinite. Dodajte puter i dobro umutite.  Zatim u drugoj posudi pomešajte brašno, sodu bikarbonu, so i prašak za pecivo. Mokrim sastojcima postepeno dodajte suve i mutite dok se smesa dobro ne ujednači. Dodajte seckane jagode i lagano promešajte. Sipajte testu u kalup za mafine u koji ste stavili i papirne kalupe. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20-25 minuta. 
Puter sobne temperature pomešajte sa šećerom u prahu, vanilom i pireom od jagoda. Dobro umutite. Špric za kolače napunite kremom, napravite malu rupu u testu, pa stavite seckane jagode, pa sipajte i fil. Ukrasite jagodama.

Za pire od jagoda: Jagode iseckajte sitno, pa ih izblendirajte. Stavite u šerpu, pa dodajte ostale sastojke i kuvajte na laganoj temepraturi dok ne krenu da ključa. Smanjite temperaturu i kuvajte još oko 15-20 minuta. Povremeno mešajte kako ne bi zagorelo. Ohladite i koristite po potrebi. Pire se čuva u frižideru, maksimalno tri dana. Možete ga zamrznuti pošto ćete napraviti veću količinu, pa da uvek imate spremno. 

Izvor: Stvar ukusa