Pastrmka je popularna riba koja se često koristi u raznim kulinarskim specijalitetima. Sem ukusa, ona pozitivno utiče i na zdravlje, zbog svog visokog proteinskog sastava, niske kalorijske vrednosti i mnogih mikronutrijenta koje sadrži. Mnogi je pripremaju u toku posta, a kako se približava i Sveti Nikola, razmislite o tome da baš ona bude poslužena kao glavno jelo. Ovaj recept će vam se dopasti odmah, a tajna je u dugom mariniranju i kombinaciji sastojaka. 

  • Sastojci: 
  • 3 pastrmke (oko 750 g)
  • 2 kašike meda
  • 2 kašike smeđeg šećera
  • 2 kašike senfa
  • 1/4 kašičice soli

Priprema:
Isecite ribi glavu i rep, a zatim je isecite po dužini, da dobijete 2 dela i izvadite kosti. Operite i osušite ribu. U posudi pomešajte med, senf, so i šećer, pa lepo sjedinite. Uzimte pastrmku, premažite prvo stranu gde je koža, pa stavite u tepsiju (strana sa kožom na dole), pa premažite marinadom i prednju stranu, kao i ivice. Kada završite mariniranje ribe, pokrijte providnom folijom i ostavite u frižideru preko noći. Sutradan je stavite u vatrostalnu posudu i pecite u zagrejanoj rerni, na najvišoj rešetki, na 150°C oko 15 minuta. Čim se na vrhu ribe pojave crne pruge, spremna je. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE