Pastrmka je popularna riba koja se često koristi u raznim kulinarskim specijalitetima. Sem ukusa, ona pozitivno utiče i na zdravlje, zbog svog visokog proteinskog sastava, niske kalorijske vrednosti i mnogih mikronutrijenta koje sadrži. Mnogi je pripremaju u toku posta, a kako se približava i Sveti Nikola, razmislite o tome da baš ona bude poslužena kao glavno jelo. Ovaj recept će vam se dopasti odmah, a tajna je u dugom mariniranju i kombinaciji sastojaka.
- Sastojci:
- 3 pastrmke (oko 750 g)
- 2 kašike meda
- 2 kašike smeđeg šećera
- 2 kašike senfa
- 1/4 kašičice soli
Priprema:
Isecite ribi glavu i rep, a zatim je isecite po dužini, da dobijete 2 dela i izvadite kosti. Operite i osušite ribu. U posudi pomešajte med, senf, so i šećer, pa lepo sjedinite. Uzimte pastrmku, premažite prvo stranu gde je koža, pa stavite u tepsiju (strana sa kožom na dole), pa premažite marinadom i prednju stranu, kao i ivice. Kada završite mariniranje ribe, pokrijte providnom folijom i ostavite u frižideru preko noći. Sutradan je stavite u vatrostalnu posudu i pecite u zagrejanoj rerni, na najvišoj rešetki, na 150°C oko 15 minuta. Čim se na vrhu ribe pojave crne pruge, spremna je.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE
Patlidžan sa belim lukom po španskom receptu
Kako da napravite osvežavajući krem od jagoda
Salata od svežih krastavaca sa krem sirom
Lagani rižoto sa zelenim povrćem
Sočivo sa tikvicama za 30 minuta