Mnoge salate ili prelivi se prave sa majonezom, a kako je u toku Uskršnji post umesto da kupujete originalni, napravite domaći posni koji će se svima dopasti. Ne koriste se jaja već tečnost iz graška ili pasulja, a ukus je jednako dobar. Domaći posni majonez može da se doda u rusku salatu, mimozu...
Sastojci:
- 1 konzerva graška ili pasulja
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica senfa
- 1/2 kašičice soli
- 1 kašičica sirćeta
- 2 kašičice soka od limuna
- ulje
Recept za posni majonez:
Izblnedirajte sastojke
Procedite tečnost iz pasulja ili graška, pa sipajte u blender. Grašak ili pasulj možete da iskoristite za neku salatu. Zatim u blender dodajte šećer, senf, so, biber i sipajte sirće. Sve dobro izblendirajte.
Sipajte ulje
Zatim postepeno sipajte ulje i nastavite da blednirate. Ulje sipate sve dok ne dobijete gustu smesu.
Sipajte sok od limuna
Kada ste dobili gustu smesu, sipajte i sok od limuna, a onda sve ponovo dobro izblendirajte.
Pročitajte i ovo: Kako se pravi posni majonez
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom
Minestrone čorba za post na vodi
Kako da napravite moka krem tortu