Mnoge salate ili prelivi se prave sa majonezom, a kako je u toku Uskršnji post umesto da kupujete originalni, napravite domaći posni koji će se svima dopasti. Ne koriste se jaja već tečnost iz graška ili pasulja, a ukus je jednako dobar. Domaći posni majonez može da se doda u rusku salatu, mimozu... 

Sastojci:

  • 1 konzerva graška ili pasulja
  • 1 kašičica šećera 
  • 1 kašičica senfa 
  • 1/2 kašičice soli 
  • 1 kašičica sirćeta 
  • 2 kašičice soka od limuna 
  • ulje 

Recept za posni majonez:

15:29
Korak 1

Izblnedirajte sastojke 

Procedite tečnost iz pasulja ili graška, pa sipajte u blender. Grašak ili pasulj možete da iskoristite za neku salatu. Zatim u blender dodajte šećer, senf, so, biber i sipajte sirće. Sve dobro izblendirajte. 

15:30
Korak 2

Sipajte ulje 

Zatim postepeno sipajte ulje i nastavite da blednirate. Ulje sipate sve dok ne dobijete gustu smesu. 

15:30
Korak 3

Sipajte sok od limuna 

Kada ste dobili gustu smesu, sipajte i sok od limuna, a onda sve ponovo dobro izblendirajte. 

Pročitajte i ovo: Kako se pravi posni majonez

BONUS VIDEO: 

majonez spreman za 5 minuta  tiktok/cookist

(StvarUkusa/S.B.)