Restovani krompir se često jeo u Jugoslaviji, a pravio se uglavnom sa slatkom paprikom. Danas postoje različiti recepti za restovani krompir, a mnogi kuvari su mu poboljšali ukus tako što su dodali bujon i slaninu. Ako volite da ga jedete, onda vam predlažemo da isprobate i ovaj recept. Napravite restovani krompir na indijski način, a to znači da u njega dodate raznovrsne aromatične začine i grašak.
Sastojci:
- 550 g krompira
- 3 kašike ulja
- 1/2 kašičice semena kumina
- 1 crni luk
- 2 čena belog luka
- 1/2 kašike đumbira
- 1,5 kašika paradajz paste
- 1/2 kašičice kurkume
- 1/2 kašičice mlevenog kima
- 1 kašičica mlevenog korijandera
- 1 kašičica paprike
- 3 kašike vode
- 70 g smrznutog graška
- 1 kašika soka od limuna
- 1/2 veze korijandera
Recept za indijski restovani krompir sa graškom:
Pripremite krompir
Krompir oljušitite, pa dobro operite. Isecite na manje kocke, pa kuvajte na pari. To znači da krompir stavite u šerpu sa tankim dnom, pa onda tu šerpu stavite na šerpu sa ključalom vodom. Kuvajte na pari nekih 15 minuta.
Pomešajte sastojke
U tiganju zagrejte malo ulja, pa dodajte kumin i posle minut dodajte sitno seckan crni luk. Posolite i pržite dok ne omekša, pa dodajte sitno seckani beli luk, kao i đumbir. Posle 2 minuta dodajte paradajz pastu, kao i mleveni korijander, slatku papriku, biber, kim i kurkumu. Dobro promešajte, pa dodajte grašak i sipajte vodu. Pržite još nekih 3 minuta, uz neprestano mešanje.
Dodajte krompir
Zatim u tiganj dodajte krompir, promešajte i pržite još par minuta. Malo varjačom ili viljuškom pritinsite krompir da ga podelite.
Pročitajte i ovo: Pečeni krompir sa belim lukom i parmezanom
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Zapečeni posni prebranac
Najlepši ukrasi za slavske kolače
Recept za najbolji kikiriki puter
Teleće pečenje sa šargarepom
Posna torta sa orasima i džemom od kajsija