Sastojci:
- 150 g sočiva
- 170 g pirinča
- 120 g korena celera
- 220 g šargarepe
- 220 g crnog luka
- 2 čena belog luka
- 2 kašike mlevenih ovsenih pahuljica
- 3 kašičice mešavine suvih začina
- 2 kašičice soli
- 1/2 kašičice bibera
- 1 kašičica dimljene paprike
- 1 kašičica slatke paprike
- po želji, bosiljak ili majčina dušica
Recept za posne pljeskavice:
Za ovo posno jelo sočivo isperite i potopite tokom noći ili na najmanje 8 sati. Skuvajte pirinač. Crni luk iseckajte na sitno, a koren celera, šargarepu i beli kluk izrendajte na sitno rende. Nabubreno sočivo ocedite, pa usitnite u blenderu.
U veću činiju stavite sve sastojke - usitnjeno sočivo, pirinač, rendano povrće, začine, mlevene ovsene pahuljice i dobro izgnječite rukama. Ostavite 10-15 minuta da odstoji, a onda oblikujte. Od navedene količine dobićete oko 20 šnicli.
Oblikovane šnicle uvaljajte u brašno i pecite na vrelom ulju. Ne okrećite ih sve dok se ne uhvati fina korica. Možda ćete želeti da napravite i tuna stek po receptu Džejmija Olivera.
Pročitajte kako se pravi domaći posni majonez
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Bezglutenska torta sa jabukama po receptu Džejmija Olivera
Posni slavski kolač za Svetog Nikolu
Belgijski vafli sa rumom koji donose sreću u novoj godini
Kako da napravite domaći posni namaz od leblebija i pečenih paprika
Korpice od pire krompira sa mlevenim mesom