Miris domaćih keksića nas uvek podseti na bakinu kuhinju kada su nas u limenoj kutiji uvek čekali neki ukusni keksići ili kolači. Napravite divan Linzer keks od testa punjen džemom i obradujte svoje najmilije, a uglavnom se spremaju u zimskom periodu i za Božić. Ne samo da je ukusan, već i lepo izgleda, pa će ukrasiti svaku trpezu, a i dostojna je zamena za vanilice. Čuveni keks je ime dobio po austijskom gradu Linzu i Linzer torti koja se pravi od prhkog testa sa maslacem i džemom.
- Sastojci:
- 150 g putera
- 75 g šećera u prahu
- 250 g brašna
- 1 žumance
- 100 g džema po želji
Priprema:
Puter sobne temeprature sjedinite sa šećerom u prahu. Zatim dodajte žumance, promešajte, pa sipajte prosejano brašno. Umesite testo, pa stavite na pek papirom i prekolopite pek papirom, pa rastanjite na 4-5 mm debljine. Stavite u zamrzivač na 15 minuta, a zatim sklonite pek papir i čašom vadite okrugle oblike. Poređajte na pleh obložen pek papirom i pecite na 180°C oko 12-15 minuta. Pola količine keksića ostavite cele, a na polovini napravite manju rupu na sredini. Džem sipajte u kesu za zamrzivač i isecite rupu. Sipajte ga na cele keksiće na sredinu. Preklopite keksićima sa rupom. Rupa mora da bude tamo gde je džem, kako bi se on video.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem