Miris domaćih keksića nas uvek podseti na bakinu kuhinju kada su nas u limenoj kutiji uvek čekali neki ukusni keksići ili kolači. Napravite divan Linzer keks od testa punjen džemom i obradujte svoje najmilije, a uglavnom se spremaju u zimskom periodu i za Božić. Ne samo da je ukusan, već i lepo izgleda, pa će ukrasiti svaku trpezu, a i dostojna je zamena za vanilice. Čuveni keks je ime dobio po austijskom gradu Linzu i Linzer torti koja se pravi od prhkog testa sa maslacem i džemom. 

  • Sastojci:
  • 150 g putera 
  • 75 g šećera u prahu 
  • 250 g brašna 
  • 1 žumance 
  • 100 g džema po želji

Priprema:
Puter sobne temeprature sjedinite sa šećerom u prahu. Zatim dodajte žumance, promešajte, pa sipajte prosejano brašno. Umesite testo, pa stavite na pek papirom i prekolopite pek papirom, pa rastanjite na 4-5 mm debljine. Stavite u zamrzivač na 15 minuta, a zatim sklonite pek papir i čašom vadite okrugle oblike. Poređajte na pleh obložen pek papirom i pecite na 180°C oko 12-15 minuta. Pola količine keksića ostavite cele, a na polovini napravite manju rupu na sredini. Džem sipajte u kesu za zamrzivač i isecite rupu. Sipajte ga na cele keksiće na sredinu. Preklopite keksićima sa rupom. Rupa mora da bude tamo gde je džem, kako bi se on video. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE