Domaće kolače nema ko ne voli, a sada je idealno vreme da eksprimentišete sa ukusima i oblicima. Približavaju se praznici, pa umesto standardnih poslastica kao što su oblande ili breskvice, napravite neobičan sveća kolač sa čokladnim pahuljicama i kremastim filom. Uživaćete u svakom zalogaju, a definitivno će ulepšati svaku trpezu. 

  • Sastojci:
  • 20 g putera 
  • 100 g mlevenog keksa 
  • 100 ml kondenzovanog mleka 
  • 100-150 g šupljih čokoladnih pahuljica
  • 1 kašika kakaoa
  • Za punjenje:
  • 1 žumance 
  • 30 g šećera 
  • prstohvat soli 
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 1 kašika brašna
  • 150 ml mleka + 2 kašike 
  • 1 kašičica limunovog soka  
  • 10 g putera  
  • 1 suva kajsija 

Priprema:
Žumance umutite sa šećerom, pa dodajte prstohvat soli, vanilin šećer i prosejano brašno i promešajte. Zatim sipajte 2 kašike mlekai  sjedinite, a na špretu zagrejte 150 ml mleka i u njega dodajte fil. Sve vreme mešajte i kuvajte dok fil ne postane gust, pa dodajte puter i limunov sok i nastavite da mešate dok se ne sjedini. Sipajte u kesu za zamzivač ili u špric za kolače. Pomešajte puter, kondenzovano mleko i kakao, pa promešajte. Dodajte mleveni keks i sjedinite, pa dobijenu smesu ostavite 10 minuta u zamrzivaču. Uzmite rakijske čaše i obmotajte ih providnom folijom. Uzmite malo smese i obmotajte oko čaše (skoro do vrha), pa zalepite preko pahuljice. Stavite u frižider da se dobro stegne, pa izvadite čašu. Napunite filom, a od suvih kajsija napravite fitilj. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE