Domaće kolače nema ko ne voli, a sada je idealno vreme da eksprimentišete sa ukusima i oblicima. Približavaju se praznici, pa umesto standardnih poslastica kao što su oblande ili breskvice, napravite neobičan sveća kolač sa čokladnim pahuljicama i kremastim filom. Uživaćete u svakom zalogaju, a definitivno će ulepšati svaku trpezu.
- Sastojci:
- 20 g putera
- 100 g mlevenog keksa
- 100 ml kondenzovanog mleka
- 100-150 g šupljih čokoladnih pahuljica
- 1 kašika kakaoa
- Za punjenje:
- 1 žumance
- 30 g šećera
- prstohvat soli
- 1 kašičica vanilin šećera
- 1 kašika brašna
- 150 ml mleka + 2 kašike
- 1 kašičica limunovog soka
- 10 g putera
- 1 suva kajsija
Priprema:
Žumance umutite sa šećerom, pa dodajte prstohvat soli, vanilin šećer i prosejano brašno i promešajte. Zatim sipajte 2 kašike mlekai sjedinite, a na špretu zagrejte 150 ml mleka i u njega dodajte fil. Sve vreme mešajte i kuvajte dok fil ne postane gust, pa dodajte puter i limunov sok i nastavite da mešate dok se ne sjedini. Sipajte u kesu za zamzivač ili u špric za kolače. Pomešajte puter, kondenzovano mleko i kakao, pa promešajte. Dodajte mleveni keks i sjedinite, pa dobijenu smesu ostavite 10 minuta u zamrzivaču. Uzmite rakijske čaše i obmotajte ih providnom folijom. Uzmite malo smese i obmotajte oko čaše (skoro do vrha), pa zalepite preko pahuljice. Stavite u frižider da se dobro stegne, pa izvadite čašu. Napunite filom, a od suvih kajsija napravite fitilj.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem