Pre božićnog ručka porodica se okuplja za stolom i lomi se česnica. Ona je obavezna na svakoj trepzi, a obično se pravi od testa, kao pogača. U nju se, po tradiciji, stavlja novčić, a osoba koja ga izvuče će biti srećna i bogata. Običaji naravno zavise od kraja do kraja, pa se tako u Vojvodini umesto pogače pravi slatka pita sa medom, orasima i suvim voćem. Jako je ukusna, pa nećete pogrešiti ako izaberete vojvođansku česnicu ove godine.
- Sastojci:
- 500 g kora za pitu
- 500 g mlevenih oraha
- 150 g suvog grožđa
- 300 g meda
- 100 g šećera
- 150 g margarina
- novčić
Priprema:
Izaberite tepsiju i kore isecite da budu istih dimenzija kao tepsija. Treba da dobijete oko 25-30 kora. Suvo grožđe prelijte vrelom vodom i ostavite 10 minuta. Za to vreme prokuvajte novčić i očistitie, a med i margarin istopite. Tepsiju nauljite, pa stavite pek papir koji ćete isto nauljiti (i ivice i dno). Odvojite 3 kore sa strane. Od preostalih kora jednu stavite u tepsiju i premažite kašikom istopljenog margarina. Pospite mlevenim orasima (3 kašike), pa šećerom (1/2 kašike), a onda i suvim grožđem koje ste ocedili. Prelijte istopljenim medom (2 kašike). Zatim stavite drugu koru i ponavljajte dok ne utrošite sve sastojke, a kad stignete do sredine na fil stavite novčić, pa nastavite da ređate. One 3 kore što ste ostavili sa strane stavite preko pite, pa prelijte margarinom, šećerom i medom. Sve tri kore treba da prelijte, ali na poslednju ne ide šećer. Ako se margarin i med zgusnu u toku procesa ponovo otopite. Pecite u zagrejanoj rerni na 190°C, a posle 15 minuta smanjite na 160°C i pecite još pola sata. Gotovu česnicu pokrijte folijom (pazite da se folija ne zalepi za pitu), pa ostavite da se ohladi.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem