Pre božićnog ručka porodica se okuplja za stolom i lomi se česnica. Ona je obavezna na svakoj trepzi, a obično se pravi od testa, kao pogača. U nju se, po tradiciji, stavlja novčić, a osoba koja ga izvuče će biti srećna i bogata. Običaji naravno zavise od kraja do kraja, pa se tako u Vojvodini umesto pogače pravi slatka pita sa medom, orasima i suvim voćem. Jako je ukusna, pa nećete pogrešiti ako izaberete vojvođansku česnicu ove godine.
- Sastojci:
- 500 g kora za pitu
- 500 g mlevenih oraha
- 150 g suvog grožđa
- 300 g meda
- 100 g šećera
- 150 g margarina
- novčić
Priprema:
Izaberite tepsiju i kore isecite da budu istih dimenzija kao tepsija. Treba da dobijete oko 25-30 kora. Suvo grožđe prelijte vrelom vodom i ostavite 10 minuta. Za to vreme prokuvajte novčić i očistitie, a med i margarin istopite. Tepsiju nauljite, pa stavite pek papir koji ćete isto nauljiti (i ivice i dno). Odvojite 3 kore sa strane. Od preostalih kora jednu stavite u tepsiju i premažite kašikom istopljenog margarina. Pospite mlevenim orasima (3 kašike), pa šećerom (1/2 kašike), a onda i suvim grožđem koje ste ocedili. Prelijte istopljenim medom (2 kašike). Zatim stavite drugu koru i ponavljajte dok ne utrošite sve sastojke, a kad stignete do sredine na fil stavite novčić, pa nastavite da ređate. One 3 kore što ste ostavili sa strane stavite preko pite, pa prelijte margarinom, šećerom i medom. Sve tri kore treba da prelijte, ali na poslednju ne ide šećer. Ako se margarin i med zgusnu u toku procesa ponovo otopite. Pecite u zagrejanoj rerni na 190°C, a posle 15 minuta smanjite na 160°C i pecite još pola sata. Gotovu česnicu pokrijte folijom (pazite da se folija ne zalepi za pitu), pa ostavite da se ohladi.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus