Nema neke određene mere, sve zavisi koliko ima ukućana.
Sastojci:
otprilike 1/2 kg brašna
1-2 kašike masti
3 prsta soli
malo šećera
1 jaje
malo mleka da se zamesi mekše testo
Priprema:
Zamesite testo i u njega stavite srebrni novčić ili dukat. Novčić treba da je od srebra ili zlata, jer je to dar za novorođenče Isusa Hrista. Česnicu staviti u podmazanu okruglu tepsiju. Vezati tri slamčice (od slame, ne plastika) sa crvenim koncem u mali snop i sa tim kao sa tri prsta (kako se pravoslavni krste) izbocka se površina česnice. Peče se na 200°C (ili manje u zavisnosti od rerne) dok lepo ne porumeni. Kad se ispeče, namaže se medom još onako vruća u tepsiji i ostavi da se ohladi. Česnica se mesi na sam dan Božića i znači čest=čast , u čast rođenja Isusa Hrista. Česnica se NE seče nožem, vec lomi rukama za stolom. Ko nađe novčić - dobija pare koje su ispod kolača Bozićnog u žitu.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem