Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Božićni hleb: Česnica

Autor Sanja Belinić
Autor Sanja Belinić

Božićni hleb: Česnica

 Izvor: Foto: Shutterstock

Nema neke određene mere, sve zavisi koliko ima ukućana.

Sastojci:

otprilike 1/2 kg brašna

1-2 kašike masti

3 prsta soli

malo šećera

1 jaje

malo mleka da se zamesi mekše testo

Priprema:

Zamesite testo i u njega stavite srebrni novčić ili dukat. Novčić treba da je od srebra ili zlata, jer je to dar za novorođenče Isusa Hrista. Česnicu staviti u podmazanu okruglu tepsiju. Vezati tri slamčice (od slame, ne plastika) sa crvenim koncem u mali snop i sa tim kao sa tri prsta (kako se pravoslavni krste) izbocka se površina česnice. Peče se na 200°C (ili manje u zavisnosti od rerne) dok lepo ne porumeni. Kad se ispeče, namaže se medom još onako vruća u tepsiji i ostavi da se ohladi. Česnica se mesi na sam dan Božića i znači čest=čast , u čast rođenja Isusa Hrista. Česnica se NE seče nožem, vec lomi rukama za stolom. Ko nađe novčić - dobija pare koje su ispod kolača Bozićnog u žitu.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs
Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti