Slane torte su sve popularnije, što zbog jednostavne pripreme, što zbog fantastičnog ukusa. Postoje različiti recepti kako da ih napravite, a najpopularnije su one sa hlebom. Donosimo vam recept za slanu tortu sa kupusom punjenu pirinčem i belim mesom. Može da se nazove i sarma slana torta, a takođe možete da zamenite belo meso mlevenim. Obogatiće svaku svečanu trpezu, a gosti će tražiti parče više.
- Sastojci:
- 1,6 kg kupusa
- 1 zelena paprika
- 1 crvena paprika
- 550 g pilećeg filea
- 300 g pirinča
- 1 kašičica tucane paprike
- 1 kašičica karija
- 600 ml vode
- Za beli sos:
- 70 g jogurta
- 2 čena belog luka
- malo mirođije
- Za crveni sos:
- 50 g putera
- 40 ml paradajz sosa
Priprema:
Kupus (1,2 kg) očistite i odvojite liske, pa ih kratko obarite da omekšaju. U okruglu vatrostalnu posudu poređajte listove, tako da oblože dno i ivice i da malo vire. Zatim meso iseckajte na kockice, pa propržite. Kada dobije boju, dodajte seckani kupus, zatim posolite, pobiberite i pospite tucanom paprikom i karijem. Dobro promešajte. Kada malo omekša dodajte seckanu papriku, pirinač i sipajte vodu. Poklopite i kuvajte dok sva voda ne ispari. Sipajte smesu u vatrostalnu posudu u kojoj je kupus, pa zatvorite preostalim kupusom, kao i onim koji viri iz posude (njega preklopite ka unutra). Prekrijte aluminijumskom folijom i pecite na 180°C oko 55 minuta. Za beli sos pomešajte jogurt, mleveni beli luk i seckanu mirođiju. Za crveni sos istopite puter, pa dodajte paradajz sos i krčkajte dok ne postane gust.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKO PREDJELO i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem