Slane torte su sve popularnije, što zbog jednostavne pripreme, što zbog fantastičnog ukusa. Postoje različiti recepti kako da ih napravite, a najpopularnije su one sa hlebom. Donosimo vam recept za slanu tortu sa kupusom punjenu pirinčem i belim mesom. Može da se nazove i sarma slana torta, a takođe možete da zamenite belo meso mlevenim. Obogatiće svaku svečanu trpezu, a gosti će tražiti parče više. 

  • Sastojci:
  • 1,6 kg kupusa 
  • 1 zelena paprika 
  • 1 crvena paprika 
  • 550 g pilećeg filea 
  • 300 g pirinča 
  • 1 kašičica tucane paprike
  • 1 kašičica karija
  • 600 ml vode 
  • Za beli sos: 
  • 70 g jogurta 
  • 2 čena belog luka 
  • malo mirođije 
  • Za crveni sos:
  • 50 g putera 
  • 40 ml paradajz sosa 

Priprema:

Kupus (1,2 kg) očistite i odvojite liske, pa ih kratko obarite da omekšaju. U okruglu vatrostalnu posudu poređajte listove, tako da oblože dno i ivice i da malo vire. Zatim meso iseckajte na kockice, pa propržite. Kada dobije boju, dodajte seckani kupus, zatim posolite, pobiberite i pospite tucanom paprikom i karijem. Dobro promešajte. Kada malo omekša dodajte seckanu papriku, pirinač i sipajte vodu. Poklopite i kuvajte dok sva voda ne ispari. Sipajte smesu u vatrostalnu posudu u kojoj je kupus, pa zatvorite preostalim kupusom, kao i onim koji viri iz posude (njega preklopite ka unutra). Prekrijte aluminijumskom folijom i pecite na 180°C oko 55 minuta. Za beli sos pomešajte jogurt, mleveni beli luk i seckanu mirođiju. Za crveni sos istopite puter, pa dodajte paradajz sos i krčkajte dok ne postane gust. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKO PREDJELO i osvojite VREDNE NAGRADE