Na slavama je obavezan slavski kolač koja se ukrašava na poseban način i obično se služi samo kada se porodica okupi. Kada uveče dođu gosti uz hranu se služi hleb, ali ako želite i njega možete prelepo da dekorišete na jednostavan način. Nemojte kupovati hleb, kada lako i brzo možete da napravite predivno hrskav domaći, koji ćete ukrasiti bez puno muke, a svi će hvaliti vaše kulinarske i kreativne sposobnosti. Umesite testo, a onda pogledajte u videu kako što lakše da ga išarate.
- Sastojci:
- 300 ml toplog mleka
- 100 ml tople vode
- 2 kašike šećera
- 25 g kvasca
- 1 jaje
- 100 ml ulja
- 1 kašičica soli
- 750 g brašna
- 50 g putera
Priprema:
Pomešajte toplo mleko, vodu, šećer i izdrobite kvasac. Promešajte, a zatim dodajte jaje, ulje, so i brašno. Umesite testo, pa dodajte puter sobne temeprature koji ste isekli na kockice. Dobro umesite da se svi sastojci sjedine. Pokrijte i ostavite da odstoji 40 minuta, a onda premesite na pobrašnjenoj površini. Oblikujte deblju veknu, a zatim je ukrasite. Žiletom isecite po iviciama pravougaoni oblika, a onda na 2-3 cm razmaka još jedan. Unutar pravougaonika nacrtajte pšenicu žiletom tako što ćete ukoso izvući crtice, a onda i stabljiku. Nacrtajte još jednom na isti način. Oko pšenice drvenim štapićem probušite rupice. Makazama isecite šupljinu između pravougaonika, a zatim po ivici još jednom pređite žiletom. Pecite na 200°C dok ne bude gotovo.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKE KOLAČE i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem