Slavlenje slave je jedinstven religijski običaj kojim porodica poštuje ne samo sveca i Crkvu, nego i svoje pretke. 19. decembra obeležavamo najveću srpsku slavu - Svetog Nikolu. Ono što je zajedničko svim Srbima koji slave slavu su žito, slavski kolač, sveća i vino.
Sveti Nikola je najrasprostranjenija slava i obavezno je da bude posna pošto pada u toku Božićnog posta.
Slavski kolač obeležava telo Isusa Hrista, a vino kojim se provila obeležava njegovu krv. Kolač se pravi noć uoči slave sa osveštanom vodom i pšeničnim brašnom. Obavezna dekoracija je pečat sa slovima IS HS NI KA, a to je grčka skraćenica od “Isus Hrist pobeđuje“. Preostala dekoracija može da bude po želji domaćice, a ti ukrasi predstavljaju sreću i blagostanje.
Više detalja o tome šta znači svaki ukras i kako se prave, ali i trik koji će vam pomoći da ih spasite ako izgore možete da pročitate u tesktu simboli stari koliko i tradicija...
RECEPT ZA POSNI SLAVSKI KOLAČ
Sastojci:
- 1 kg oštrog brašna
- 450 ml vode
- 1 svež kvasac
- 100 ml ulja
- 4 kašičice šećera
- 2 kašičice soli
Priprema:
Sjedinite sve sastojke dodajući ih lagano dok testo ne postane glatko, a zatim ga ostavite da naraste. Premažite pleh uljem, zatim ga pospite brašnom u tankom sloju (poželjno je da bude okrugli pleh). Naraslo testo premesite na pobrašnjenoj površini pa ga ubacite u pleh.
Pogaču ostavite da naraste jedan sat, a zatim je ispecite u zagrejanoj rerni na 200°C. Ukrase za slavski kolač napravite po ovom receptu.
U GALERIJI POGLEDAJTE KAKO SVE MOŽETE DA UKRASITE POSNI SLAVSKI KOLAČ