Širom sveta postoji mnogo različitih načina na koje se priprema uskršnja hrana, a većina njih uključuje i lokalne namirnice i jedinstvene kulturne tradicije.
Većina zemalja se vodi pristupom "više je više" prilikom pravljenja uskršnjih jela, ali nekoliko njih se zaista ističu.
Italija: Pizza rustica
Poznata i kao pizzagaina, punjena je mesom i sirom i ima mekanu koru. Kao i većina talijanskih recepata, pizza rustica varira od regije do regije, od grada do grada i od kuvara do kuvara. Izvorno dolazi iz Napulja, koji je poznat kao rodno mesto pice.
"Ona je zapravo ricotta cheesecake, ali je mnogo slana", rekla je Rossella Rago, italijansko-američka autorka i voditeljka popularne emisije "Cooking with Nonna", koja je napisala istoimeni kuvar.
Da biste napravili ovo jelo, prvo morate napraviti testo za pecivo, koje sadrži brašno, jaja, so, mleko i mast.
Unutra se stavljaju sirevi rikota, provolone, mocarela, soppressata (italijanska sušena salama), pršuta, jaja i još mnogo toga.
"Italija je imala 600 jezika do ujedinjenja. Naravno da nemamo isti recept za bilo koje jelo", dodala je Rago.
Meksiko: Capirotada
Ovo je poslastica slična pudingu od hleba, a napravljena je od hleba natopljenog sirupom na koji se stavljaju orašasti plodovi, sir, voće.
"Ako volite slano, slatko, mekano, hrskavo pomešano sa malo začina, ovo je idealno jelo za vas. Znam da ova kombinacija zvuči čudno, ali zaista izaziva eksploziju ukusa", rekla je Meli Martinez, kreatorka bloga Mexico in My Kitchen.
Slojevi rezanog belog heba se peku sa puterom, a zatim umaču u sirup od piloncila (nerafinirana vrsta šećera), cimeta i karanfilića. Hleb se stavlja u posudu između sira cotija, pečenog kikirikija i grožđica. Peče se, a zatim prelije bananama i orašastim plodovima.
Poljska: Žurek
Ovo je kremasta supa napravljena od ražanog brašna, a najčešće se služi uz kuvano jaje i kobasicu, a zatim se ukrašava renom.
"Kiselo je, pikantno i mesnato", rekla je Ana Hurning, kreatorka bloga Polish Your Kitchen.
Pomeša se brašno sa hladnom vodom, belim lukom, pimentom, biberom, mažuranom, i lovorovim listom. Zatim se ostavi nekoliko dana da stoji kako bi došlo do fermentiranja. Nakon toga se prokuva sa slaninom, šargarepom, paškanatom i lukom.
Singapur: Goveđi murtabak
Goveđi murtabak je krep od jaja omotan oko mlevene govedine. Govedina se marinira u kari prahu, a zatim se kuva sa pastom od luka i belog luka i začinima (zvezdasti anis, cimet i muskatni orah). Jelo se poslužuje sa svežom limetom, čili umakom i raitom (začin u južnoazijskoj kuhinji).
Nigerija: Jollof pirinač
Sadrži pirinač dugog zrna i kari u prahu, a postoji mnogo verzija za njegovo kuvanje koji uključuju meso, čili, luk i povrće.
Recept kreatorke bloga Chef Lola's Kitchen, Lole Osinkolu, sadrži paprike, paradajz, crni i beli luk.
"Kod kuće, kad god pravimo neku zabavu, ne kuvamo jollof pirinač na šporetu. Koristimo otvorenu vatru, tako da on ima dimljeni ukus, što ga čini ukusnijim. Dakle, pečem paprike kako bih postigla sličan ukus", rekla je ona.
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom