Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZAŠTO JE ČUVARKUĆA PRVO OFARBANO JAJE? Saznajte kako je postala simbol Uskrsa i koji se običaji vežu za nju

Autor Sanja Belinić

Uskršnji običaj je da se prvo ofabra čuvarkuća.

 Šta simbolizuje čuvarkuća i zašto se farba prvo Izvor: Shutterstock

Na Veliki petak, običaj u Srbiji je da se prvo farba jedno crveno jaje koje se naziva čuvarkuća. Crvena boja simbolizje nevino prolivenu Isusovu krv, a takođe ova boja je i simbol Uskrsa. Čuvarkuća se čuva cele godine, a kako mu i samo ime kaže štiti kuću i ukućane.

Možda će vas zanimati

Obično prošlogodišnjeg čuvarkuću ljudi bacaju na Veliki petak kada ofarbaju novog, ali u nekim krajevima Srbije, običaj je da se čuva do Uskršnjeg jutra, a zatim se stavlja u činiju sa vodom. Ta voda služi za umivanje ukućana, posebno dece, kako bi bili zdravi i rumeni. Postoji još jedan zanimljiv običaj, a to je da se na dan Uskrsa deca "pomiluju" crvenim jajetom po čelu kako bi bila zdrava. Istovremeno, ovaj čin  simbolizuje krštenje.

Oni koji su se pridržavali Uskršnjeg ili Velikog posta, na sam dan praznika, je običaj da se omrse prvo jajetom. Takođe, rođaci, prijatelji i komšije u posetu ne dolaze bez uskršnjih jaja

Jaje kao simbol Uskrsa

Jaje je simbol novog života i snage života, jer pile samo iznutra razbija ljusku i izlazi na svetlost dana. Ono je simbol Uskrsa još od vremena kada je Marija Magdalena poklonila jaje caru Tiberiju govoreći mu da je Isus vaskrsao.  

Šta sa uraditi sa jajetom koje je bilo čuvarkuća godinu dana?

Kad se ofarba novi čuvar, stari se baci u reku, da odnese sva zla i nesreće koje su pale na njega, umesto na kuću koju je sačuvao. Neko jaje zakopava u baštu ili vinograd da čuva zemlju od grada i prirodnih nepogoda. Retko ko danas praktikuje ovo. 

Izvor: Stvar ukusa 

Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.

Pročitajte još

Više na ovu temu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti