Obično svaka domaćica jaja farba na Veliki petak, ali ona mogu da se farbaju od Velikog četvrtka do Velike subote. Poslednja, u narodu poznatija kao strašna nedelja, pogotovo dani od Velikog četvrtka, koriste se za pripremu ukusne hrane kao i farbanje uskršnjih jaja. 

U nekim krajevima Srbije, domaćice jaja farbaju na Veliki četvrtak ili Veliku subotu, jer se smatra da je Veliki petak dan kada ništa ne treba da se radi. Taj dan se provodi u molitvi. 

Crkva je prihvatila bojenje jaja još u 12. veku, a kod nas se ta praksa javlja u 16. veku. Jaja bojena crvenom bojom se prema arheološkim izvorima, pominju u zagrobnim kultovima kod starih evropskih naroda još od 4. veka nove ere.

Danas se crvenom bojom boji prvo jaje, koje se naziva čuvarkuća, i ono simbolizuje život. Čuvarkuća se čuva do sledećeg Uskrsa, a veruje se da pucanje ljuske simbolizuje Hristovo uskrsnuće, ali i buđenje prirode. Sada postoje razne tehnike farbanja, kao što su ona sa šećerom, u vinu, sa limuntusom... Ako ih obojite pomoću ulja dobićete prelepe šare bez crtanja. 

Različiti krajevi imaju svoj naziv za čuvarkuću. Tako, npr. u Prizrenu se zove strašnik, u okolini Leskovca izmamak...

Izvor: Stvar ukusa