Obično svaka domaćica jaja farba na Veliki petak, ali ona mogu da se farbaju od Velikog četvrtka do Velike subote. Poslednja, u narodu poznatija kao strašna nedelja, pogotovo dani od Velikog četvrtka, koriste se za pripremu ukusne hrane kao i farbanje uskršnjih jaja.
U nekim krajevima Srbije, domaćice jaja farbaju na Veliki četvrtak ili Veliku subotu, jer se smatra da je Veliki petak dan kada ništa ne treba da se radi. Taj dan se provodi u molitvi.
Crkva je prihvatila bojenje jaja još u 12. veku, a kod nas se ta praksa javlja u 16. veku. Jaja bojena crvenom bojom se prema arheološkim izvorima, pominju u zagrobnim kultovima kod starih evropskih naroda još od 4. veka nove ere.
Danas se crvenom bojom boji prvo jaje, koje se naziva čuvarkuća, i ono simbolizuje život. Čuvarkuća se čuva do sledećeg Uskrsa, a veruje se da pucanje ljuske simbolizuje Hristovo uskrsnuće, ali i buđenje prirode. Sada postoje razne tehnike farbanja, kao što su ona sa šećerom, u vinu, sa limuntusom... Ako ih obojite pomoću ulja dobićete prelepe šare bez crtanja.
Različiti krajevi imaju svoj naziv za čuvarkuću. Tako, npr. u Prizrenu se zove strašnik, u okolini Leskovca izmamak...
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus