Pobusani ponedeljak se obeležava prvog ponedeljka posle Uskrsa, a u narodu je poznat i kao "Uskrs za mrtve". Običaj je da se na ovaj dan pobusaju grobne humke i da se dele jaja obojena u crveno, naročito spremljena za duše pokojnika. Ta jaja se kucaju o spomenik, i upokojeni se pozdravljaju sa "Hristos Vaskrse". Time se iskazuje ljubav i poštovanje prema mrtvima, a na kraju se preostala jaja dele sirotinji. U nekim krajevima, on se obeležava kao zadušnice - izlazi se na groblja, pale se sveće, uređuju grobovi i sveštenik vrši parastose i pomene za pokoj duša pokojnika. U nastavku teksta pročitajte kako najbrže da ofarbate jaja. 

  • Sastojci: 
  • jaja 
  • crvena boja za jaja
  • 1 kašika sirćeta 

Priprema:
U šerpu sipajte vodu, sirće, boju, pa promešajte. Stavite jaja i kada voda proključa, smanjite vatru i kuvajte još 5-10 minuta. Izvadite na ubrus da se prosuše. 

Izvor: Stvar ukusa