Sastojci:

  • 1 jagnjeća plećka
  • 1 kašika senfa
  • 1 kašičica slatke paprike
  • 1 kašičica belog luka u prahu
  • 1 kašičica morske soli
  • pola kašičice crnog bibera u prahu
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • Manje od pola čaše vode
  • 2-3 grančice majčine dušice
  • 2 lovorova lista

Za sos nakon 4 sata pečenja:

  • sok od pola limuna
  • 1 kašičica meda
  • 2 kašike maslinovog ulja

Priprema:

Ova sporo pečena jagnjeća plećka pravo je remek-delo sporog pečenja, gde se meso praktično topi u ustima. Dugotrajno pečenje na niskoj temperaturi omogućava da se svi ukusi polako prožmu, dajući jagnjetini neodoljivu sočnost i bogatu aromu začina i začinskog bilja. Ovaj recept je idealan za svečane prilike ili vikend ručkove, jer ne zahteva mnogo aktivnog rada – rerna će obaviti većinu posla dok vi uživate sa gostima. Pečeno meso postaje toliko mekano da ga možete lako jesti kašikom, što ga čini savršenim za deljenje u krugu porodice i prijatelja.

Savet:

Ako želite dodatno zapečenu koricu, poslednjih 15 minuta pojačajte temperaturu na 200 °C i otkrijte plećku. Takođe, sokove od pečenja možete procediti i koristiti kao bogati umak za posluženje.

Zagrejte rernu na 150 °C. Jagnjeću plećku premažite senfom, a zatim utrljajte papriku, beli luk u prahu, morsku so i biber. U velikom plehu ili posudi za pečenje sipajte maslinovo ulje i stavite začinjenu plećku. Dodajte majčinu dušicu, lovor i malo vode. Pokrijte pleh aluminijumskom folijom i pecite 4 sata na 150 °C.

Nakon 4 sata, izvadite meso i prelijte ga mešavinom limunovog soka, meda i maslinovog ulja. Smanjite temperaturu na 120 °C i pecite još 3 sata, povremeno prelivajući sopstvenim sokovima. Kada meso postane mekano i lako se odvaja, izvadite ga iz rerne i ostavite da odmori 10-ak minuta pre serviranja. Poslužite toplo uz prilog po izboru – krompir, pečeno povrće ili svežu salatu.

Bonus video

Dekoracija stola za Usrks Izvor: Dekoracija stola za Usrks