Iskoristite dok je još sezona bundeve i napravite ove ukusne kiflice.

Priprema pirea od bundeve:

Zagrejte rernu na 220°C. Bundevu prepolovite na pola i izvadite joj koštice. Obložite pleh papirom za pečenje, stavite bundevu na papir, a zatim u rernu. Pecite dok bundeva ne postane mekana, isprobajte sa kašikom. Kad je bundeva pečena izdubite kašikom meso. Kako bi pire bio gladak možete ga napraviti sa štapnim mikserom. Stavite u frižider ili odmah koristite za neki recept.

Sastojci za klipiće:

700 g brašna

400 g pirea od bundeve

200 ml toplog mleka

1 prašak za pecivo

2 kašičice soli

1 kašičica šećera

malo ulja

malo maslaca ili margarina

Priprema:

Zagrejte mleko, zatim dodajte šećer, pa izmrvljeni kvasac i ostavite da se podigne (cca. 5 min.). U većoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. Napravite rupu u sredini brašna, pa dodajte pire od bundeve, mleko sa kvascem i malo ulja. Zamesite glatko testo, pa ga ostavite da se diže otprilike 30 min. na toplom. Oblikujte testo u kuglice približno iste veličine, pa ih na lagano nauljenoj površini razvaljajte sa oklagijom. U svaki komad testa utisnite malo maslaca ili margarina po želji. Zarolajte kiflice, pa ih stavite na pleh obložen pek papirom. Ostavite da se kiflice dižu još 15-30 min. na plehu. Rernu upalite na 180°C. Kiflice pre pečenja premažite smesom ulja i jaja. Po kiflicama možete posipati razne dodatke poput kumina, susama, soli, crnog kima… Peci kiflice otprilike 30 min., odnosno dok ne poprime lepu boju.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: gastro.24sata.hr