Strugana pogača se dobija tako što se pogača pravljena po receptu koji sledi, posle pečenja ostruže krupnom stranom rendeta.
Potrebno je:
- malo više od 1 kg brašna
- po dve kašičice soli i suvog kvasca
- pola praška za pecivo
- kašičica šećera
- dve kašike ulja
- po jedna čaša mlakog mleka i vode
Priprema:
Staviti kvasac u mleko pomešano sa šećerom i malo brašna, da nadođe.
Brašno sipati u vanglu, izmešati sa solju i praškom za pecivo, pa dodati mleko i kvasac, sve vreme mešajući. Polako dodavati vodu tako da testo ostane tvrđe nego za hleb i na kraju dodati ulje. Dobro umesiti (sve dok ne počnu zglobovi da vas bole) pa pokriti belom krpom i ostaviti da testo nadođe. Premesiti još dva puta.
Ako ne umete da dlanovima formirate pogaču, razvucite je oklagijom. Potrebno je da bude tanja, budući da će narasti. Uvaljati je s obe strane u brašno i staviti u veliku podmazanu tepsiju (broj 30) ili na pleh i gusto izbosti viljuškom pa premazati uljem.
Ostaviti da narasta oko pola sata.
Peći oko 40 minuta u rerni zagrejanoj na 220 stepeni, dok ne porumeni, pa temperaturu smanjiti na 200 stepeni.
Izvaditi pogaču iz rerne, uhvatiti je krpom kako se ne biste opekli i slobodnu stranu rendati krupnom stranom rendeta.
Kada se sva izrenda tako da se skine površinski tamniji deo korice, preći vlažnim rukama preko nje i vratiti je u rernu na još jedno pet minuta. Zatim se uvije u krpu da odstoji.
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom
Minestrone čorba za post na vodi
Kako da napravite moka krem tortu
Jednostavan hleb od krompira
Kolač od hleba i jabuka sa kremom i suvim grožđem