Strugana pogača se dobija tako što se pogača pravljena po receptu koji sledi, posle pečenja ostruže krupnom stranom rendeta.

Potrebno je:

  • malo više od 1 kg brašna
  • po dve kašičice soli i suvog kvasca
  • pola praška za pecivo
  • kašičica šećera
  • dve kašike ulja
  • po jedna čaša mlakog mleka i vode

Priprema:

Staviti kvasac u mleko pomešano sa šećerom i malo brašna, da nadođe.

Brašno sipati u vanglu, izmešati sa solju i praškom za pecivo, pa dodati mleko i kvasac, sve vreme mešajući. Polako dodavati vodu tako da testo ostane tvrđe nego za hleb i na kraju dodati ulje. Dobro umesiti (sve dok ne počnu zglobovi da vas bole) pa pokriti belom krpom i ostaviti da testo nadođe. Premesiti još dva puta.

Ako ne umete da dlanovima formirate pogaču, razvucite je oklagijom. Potrebno je da bude tanja, budući da će narasti. Uvaljati je s obe strane u brašno i staviti u veliku podmazanu tepsiju (broj 30) ili na pleh i gusto izbosti viljuškom pa premazati uljem.

Ostaviti da narasta oko pola sata.

Peći oko 40 minuta u rerni zagrejanoj na 220 stepeni, dok ne porumeni, pa temperaturu smanjiti na 200 stepeni.

Izvaditi pogaču iz rerne, uhvatiti je krpom kako se ne biste opekli i slobodnu stranu rendati krupnom stranom rendeta.

Kada se sva izrenda tako da se skine površinski tamniji deo korice, preći vlažnim rukama preko nje i vratiti je u rernu na još jedno pet minuta. Zatim se uvije u krpu da odstoji.

Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu  Izvor: agromedia.rs