Hleb sa belim lukom (koji se naziva i tost sa belim lukom) sastoji se od hleba (obično bageta ili kiselog testa poput ćabate), prelivenog belim lukom i maslinovim uljem ili puterom i može da sadrži dodatne začinske biljke, kao što su origano ili vlašac. Zatim se ili peče na roštilju dok se ne prepeče ili peče u rerni.

Obično se pravi pomoću francuskog bageta. Hleb se zatim puni uljem i mlevenim belim lukom pre pečenja kroz rezove. Alternativno, koriste se puter i beli luk u prahu, ili se hleb seče po dužini na zasebne kriške koje se pojedinačno ukrašavaju. Neke varijante su prelivene raznim sirevima, često mocarelom, parmezanom, čedarom ili fetom. Ako tražite izuzetno jednostavan recept za hleb sa belim lukom, ne tražite dalje!

  • Sastojci:
  • 1 vekna francuskog hleba (baget)
  • 1 velika glavica belog luka
  • 2 kašike putera
  • 1 šolja rendanog kačkavalja
  • pola šolje feta sira
  • 1 kašičica majčine dušice
  • pola kašičice tucane paprike
  • 1/4 veze peršuna
  • Za pečenje belog luka:
  • maslinovo ulje
  • so

Priprema:

Najpre pripremite pečen beli luk. Uzmite glavicu i odsecite joj vrh. Stavite na alu foliju sa odsečenom stranom ka gore. Prelijte maslinovim uljem i pospite solju. Zamotajte glavicu u foliju. Stavite u rernu na 180 stepeni pola sata. Kada je gotovo samo istisnite čenove u jednu posudu. Izgnječite luk zajedno sa puterom. Dodajte fetu i kačkavalj, kao i peršun, papriku, majčinu dušicu pa sve dobro promešajte. Baget isecite na pola, pa svaku polovinu po dužini isecite na pola. Poređajte na pleh pokriven pek papirom. Premažite svaku krišku prethodno napravljenom smesom. Pecite 20 minuta na 180 stepeni.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE