Mekano testo, kremasti fil od krompira i sira, pa još i bogat preliv – ovaj hleb je pravo malo remek-delo koje može da se posluži i kao užina i kao glavno jelo uz salatu. Priprema možda deluje složenije, ali uz par trikova biće vam i više nego jednostavna.

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: hleb 

Porcije/Količina: 2 vekne

Vreme pripreme: 30 minuta + odmaranje testa

Vreme pečenja: oko 26 minuta

Ukupno vreme: oko 1h 30 min

Težina: srednja

Sastojci:

Za testo (2 vekne):

  • 280 g brašna za hleb
  • kašika šećera
  • 3 g instant kvasca
  • prstohvat soli
  • 170 g hladnog mleka
  • 1 jaje
  • 28 g omekšalog putera

Fil:

  • 120 g pire krompira
  • prstohvat crnog bibera (po ukusu)
  • 1 kašičica majoneza
  • prstohvat soli
  • 2 kriške sira (oko 30 g)
  • 50 g duvan čvaraka opciono

Preliv pre pečenja:

  • premaz od jajeta
  • zrna kukuruza šećerca
  • kockice kobasice
  • majonez
  • rendana mocarela

Preliv posle pečenja:

  • 1 kašičica meda
  • 1 kašičica majoneza
  • seckani peršun ili drugo začinsko bilje
Savet:

Najbolje je da hleb poslužite dok je još topao – tada je korica hrskava, a unutrašnjost mekana i mirisna. Možete ga praviti i u mini verzijama za posluženje na slavama ili okupljanjima.

Priprema:

Zamesite testo

U činiji pomešajte brašno, šećer, kvasac i so. Dodajte hladno mleko, umućeno jaje i na kraju omekšali puter. Zamesite glatko testo i ostavite ga da odmara dok se ne udvostruči (oko 1 sat).

Pripremite fil

U činiji sjedinite pire krompir, biber, majonez i so. Dodajte sitno iseckan sir i po želji duvan čvarke. Promešajte da dobijete kremastu smesu.

Formirajte rolnice

Rastanjite testo u pravougaonik, premažite filom od krompira i sira, pa ga urolajte kao rolat. Isecite na jednake komade i poređajte ih uspravno u kalup, jedan do drugog, tako da popune celu površinu (kao cimet rolnice).

Dodajte preliv pre pečenja

Premažite vekne umućenim jajetom, pospite kukuruzom, kockicama kobasice, majonezom i rendanom mocarelom.

Ispecite hleb

Zagrejte rernu i pecite na 170°C (gornji grejač) / 190°C (donji grejač) oko 26 minuta. Ako gornji deo previše porumeni, pokrijte vekne aluminijumskom folijom.

Dodajte završni preliv

Još vruć hleb premažite tankim slojem mešavine meda i majoneza. Pospite seckanim peršunom ili začinskim biljem po ukusu.

Prijatno!

Bonus video

00:54
Hleb punjen sirom Izvor: YouTube/table diary