Mekano testo, kremasti fil od krompira i sira, pa još i bogat preliv – ovaj hleb je pravo malo remek-delo koje može da se posluži i kao užina i kao glavno jelo uz salatu. Priprema možda deluje složenije, ali uz par trikova biće vam i više nego jednostavna.
Osnovne informacije
Kuhinja: domaća
Tip jela: hleb
Porcije/Količina: 2 vekne
Vreme pripreme: 30 minuta + odmaranje testa
Vreme pečenja: oko 26 minuta
Ukupno vreme: oko 1h 30 min
Težina: srednja
Sastojci:
Za testo (2 vekne):
- 280 g brašna za hleb
- kašika šećera
- 3 g instant kvasca
- prstohvat soli
- 170 g hladnog mleka
- 1 jaje
- 28 g omekšalog putera
Fil:
- 120 g pire krompira
- prstohvat crnog bibera (po ukusu)
- 1 kašičica majoneza
- prstohvat soli
- 2 kriške sira (oko 30 g)
- 50 g duvan čvaraka opciono
Preliv pre pečenja:
- premaz od jajeta
- zrna kukuruza šećerca
- kockice kobasice
- majonez
- rendana mocarela
Preliv posle pečenja:
- 1 kašičica meda
- 1 kašičica majoneza
- seckani peršun ili drugo začinsko bilje
Priprema:
Zamesite testo
U činiji pomešajte brašno, šećer, kvasac i so. Dodajte hladno mleko, umućeno jaje i na kraju omekšali puter. Zamesite glatko testo i ostavite ga da odmara dok se ne udvostruči (oko 1 sat).
Pripremite fil
U činiji sjedinite pire krompir, biber, majonez i so. Dodajte sitno iseckan sir i po želji duvan čvarke. Promešajte da dobijete kremastu smesu.
Formirajte rolnice
Rastanjite testo u pravougaonik, premažite filom od krompira i sira, pa ga urolajte kao rolat. Isecite na jednake komade i poređajte ih uspravno u kalup, jedan do drugog, tako da popune celu površinu (kao cimet rolnice).
Dodajte preliv pre pečenja
Premažite vekne umućenim jajetom, pospite kukuruzom, kockicama kobasice, majonezom i rendanom mocarelom.
Ispecite hleb
Zagrejte rernu i pecite na 170°C (gornji grejač) / 190°C (donji grejač) oko 26 minuta. Ako gornji deo previše porumeni, pokrijte vekne aluminijumskom folijom.
Dodajte završni preliv
Još vruć hleb premažite tankim slojem mešavine meda i majoneza. Pospite seckanim peršunom ili začinskim biljem po ukusu.
Prijatno!
Bonus video