Sastojci:

Za testo:

  • 225 ml mleka
  • 30 g šećera
  • pola kesice suvog kvasca
  • 300 g brašna
  • So 
  • 20 g neslanog putera

Za premaz sa belim lukom:

  • 30 g paste od belog luka 
  • Svež peršun – po ukusu
  • 50 g neslanog putera
  • malo ljute tucane
  • so
  • 250 g sira

Kako se pravi:

Za sve ljubitelje mirisnog, domaćeg hleba, ovaj recept će vas oduševiti. Hleb sa belim lukom i sirom spaja bogate ukuse u savršenoj harmoniji, a mirisu koji se širi iz rerne teško je odoleti. Bilo da ga služite kao prilog uz obrok ili uživate u njemu samom, ovaj hleb je prava poslastica za sve one koji žele da uživaju u jednostavnom, ali izuzetno ukusnom domaćem pecivu. 

Mleko sobne temperature sipati u činiju (ne sme biti prevruće). Dodati šećer i posuti kvasac. Promešati i ostaviti da se aktivira.

Prosejati brašno kako bi bilo lagano i bez grudvica. Dodati so i dobro promešati pre dodavanja tečnih sastojaka. Postepeno dodavati mešavinu kvasca u brašno. Testo će u početku biti lepljivo – to je normalno! Prebaciti na blago pobrašnjenu površinu i početi sa mešenjem. Mesiti 3-4 minuta, zatim dodati omekšali puter i nastaviti. Mesiti (možete i mikserom uz postepeno povećanje brzine) najmanje 15 minuta dok testo ne postane glatko i elastično.

Mešenje testa:

Ako nemate mikser, ne brinite! Mešanje ručno može biti odlična vežba za dobar rezultat. Samo budite uporni i mesite testo dok ne postane glatko i elastično. Testo je spremno kada se ne lepi za ruke.

Prebaciti testo u podmazanu činiju, pokriti i ostaviti da naraste 1 sat. Ako je hladno, staviti činiju u ugašenu rernu ili mikrotalasnu sa šoljom tople vode za vlažnost.

Priprema premaza sa belim lukom: Pomešati pastu od belog luka, omekšali puter, ljutu tucanu, peršun i so. Za svežu pastu od belog luka: prodinstati beli luk u ulju dok ne omekša, pa izblendati.

Istisnuti vazduh iz testa i razviti ga u pravougaonik. Ravnomerno premazati pripremljenom mešavinom belog luka i putera. Bogato posuti sirom. Iseći testo na trake, naslagati ih i složiti u kalup za hleb (ne previše zbijeno). Ostaviti da testo još jednom naraste oko 1 sat.

Uključiti rernu na 180°C. Pre pečenja premazati dodatnim puterom sa belim lukom. Peći oko 30 minuta dok hleb ne dobije zlatno-smeđu boju i hrskavu koricu.

 Bonus video

Hleb punjen sirom Izvor:  Hleb punjen sirom